Aena cita els representants dels vigilants i de l'empresa Eulen a una nova reunió demà mateix

Matí sense cues a l'aeroport del Prat

Reunió d'urgència a El Prat per intentar aturar les convocatòries de vaga. Aena ha citat en una nova trobada els representants dels vigilants i de l'empresa de seguretat demà mateix. Tot i que d'entrada s'havien de reunir a les 9.30 a l'aeroport, tal com han demanat els representants dels treballadors, finalment ho faran mitja hora més tard al departament de Treball, amb l'assistència dels mediadors del Govern.

Aena exigeix a les dues parts que es tornin a asseure per evitar més perjudicis als passatgers, segons han explicat a l'ARA fonts de la gestora aeroportuària. Aena considera que s'ha avançat molt en les negociacions i que només queda resoldre l'aspecte econòmic. "Els passatgers no poden esperar fins dimarts perquè es reprenguin les reunions", diuen les mateixes fonts.

El comitè d'empresa d'Eulen, per la seva banda, s'ha mostrat disposat a tornar-se a reunir amb la direcció de la companyia responsable de la seguretat a el Prat. Ho ha explicat a l'ACN, Jon Carles Giménez, assessor del comitè de vaga, que ha assegurat que la seva obligació és seguir escoltant les propostes de l'empresa.

Amb tot, ha remarcat que la plantilla se sent "enganyada" i ha advertit que la trobada de mediació que va celebrar-se divendres al departament de Treball i on també van ser-hi presents representants d'Aena, va ser una "pressa de pèl" perquè el que Eulen va oferir-los "s'allunya molt" de les demandes que han expressat els empleats. Segons expliquen a l'ARA fonts coneixedores de la negociacio´, el comitè va exigir a la reunió d'ahir un augment del sou del 30% (330 euros al mes). Eulen va fer una contraoferta d'un augment del 3%, que no va ser acceptada pels empleats.

Les aturades parcials dels treballadors de seguretat tornaran diumenge i dilluns al Prat, però aquest dissabte la jornada ha transcorregut amb normalitat.

Foment li resta importància al conflicte

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, s'ha pronunciat avui sobre el caos del Prat, i ha restat importància a les molèsties dels viatgers. "És un conflicte entre empresa i treballadors", ha dit. A més, ha lamentat les declaracions del comitè de vaga on s'animava els empleats a provocar el màxim nombre de cues per tal d'exercir pressió en les negociacions.

De moment, la vaga parcial es repetirà demà i dilluns, i continua en l’horitzó la vaga total indefinida convocada a partir del dia 14. La negociació de les parts, ahir per primer cop amb Aena com a espectadora a la taula, va evidenciar que l’entesa a curt termini és complicada. Ahir va ser la primera trobada en què Eulen va posar sobre la taula algunes propostes per buscar el pacte en una mediació que va durar onze hores, però els portaveus del comitè de vaga van considerar-les insuficients.