Neix la primera secció sindical de treballadores sexuals de l'Estat

Les integrants volen que el projecte s'expandeixi des de Barcelona 

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha creat la primera secció sindical de l'Estat que representa el col·lectiu de treballadores sexuals. Una desena de treballadores sexuals s'han afiliat a la IAC per exigir que la prostitució es reconegui com a àmbit laboral i per reclamar el reconeixement dels seus drets com a treballadores. "Que un sindicat, una estructura reconeguda per l'Estat, ens digui que som companyes, que som treballadores, és un pas endavant i un triomf enorme", ha dit la membre de la recentment creada secció sindical Paula Ezkerra. Segons Ezkerra, tenen "un projecte enorme" que comencen a Barcelona i que no s'aturarà fins que "totes les treballadores sexuals de l'estat espanyol estiguin sindicades". "Una puta sindicada és una puta empoderada", ha afirmat Ezkerra.

Des de la IAC, la coordinadora de la Federació d'Altres Activitats del sindicat, Mireia Herrero, ha explicat que el seu primer objectiu és expandir la iniciativa a altres sindicats de l'Estat perquè treballadores de tot Espanya es puguin sindicar. En una segona fase volen crear una unió sindical de treball sexual per actuar conjuntament. A partir d'aquí, el sindicat es proposa crear una campanya per "preguntar a la societat què opina sobre el treball sexual" i si s'ha de considerar una feina.

"Tenim clar que diran que el treball sexual és feina i que el fet que ho reconeguin possibilitarà el compliment de drets fonamentals i lluitar contra la tracta i l'explotació sexual", ha afirmat Herrero. "Com més perseguim el treball sexual més es clandestinitza i en pitjors mans queda", ha dit la membre de la secció sindical de treballadores sexuals de la IAC Saisei-Chan.

La nova secció sindical de la IAC s'ha presentat a Barcelona aquest dilluns. A l'acte de presentació, al qual han assistit treballadores sindicals, membres de la IAC i d'altres moviments socials, la també treballadora sexual i membre de la recentment creada secció sindical Janet ha defensat que no són "víctimes" sinó "classe obrera".

Les membres de la secció sindical han dit que si els polítics volen lluitar realment contra la tracta i el tràfic de persones cal que facin polítiques d'acció i superin l'aversió de legislar per regular l'activitat de les prostitutes. Ezkerra ha reconegut que queda molt camí per recórrer, però ha insistit que seguiran lluitant pel reconeixement dels seus drets com a treballadores i ciutadanes i ha demanat a la societat que no deixin que es parli de treball sexual sense donar veu a les treballadores sexuals.