Societat 16/02/2016

Ofensiva de Colau contra els apartaments il·legals

Els veïns noten canvis però els consideren “insuficients”

Núria Martínez
3 min
Els veïns creuen que “més enllà de voluntats polítiques, cal dedicar més recursos” a la lluita contra els pisos turístics il·legals.

BarcelonaLa gota que va fer vessar el got. Això és el que va significar la revolta dels veïns de la Barceloneta de l’estiu del 2014, que va fer que s’obrís el meló dels pisos turístics i el model turístic de Barcelona, fins al punt que es va convertir en un dels leitmotivs de la campanya electoral. Ara, més de mig any després d’agafar les regnes de l’alcaldia, Barcelona en Comú -que va abanderar la crítica al model turístic actual- ha començat una ofensiva contra els pisos turístics il·legals que els veïns titllen “d’insuficient”. Una de les mesures estrella de Colau contra aquests establiments és la detecció de l’oferta il·legal a través d’internet. És a dir, controlar les platafomes digitals que publiciten pisos turístics il·legals.

Fins ara l’Ajuntament ha enviat 22 requeriments a les plataformes que ofereixen pisos sense el número del Registre de Turisme de Catalunya, tal com marca la llei. A més, s’han imposat sancions a Airbnb i Homeaway -dues a cadascuna, de 30.000 euros cada sanció- per no respondre als requeriments i continuar anunciant pisos sense inscripció al registre. “No podem permetre que la tranquil·litat dels veïns es vegi alterada pel turisme, i menys per activitats que es desenvolupen fora de la llei”, va reivindicar la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, durant la roda de premsa de presentació del balanç de les inspeccions engegades per l’Ajuntament, en què va afegir que tindrien “tolerància zero” contra l’oferta il·legal.

Durant el 2015, l’Ajuntament va iniciar 388 expedients per demanar el cessament d’activitat de pisos turístics il·legals. En total, durant el 2015, es van fer 2.146 inspeccions a allotjaments turístics, que van donar lloc a 482 expedients sancionadors per operar de manera il·legal. En total, arran de les trucades al Centre de Recepció, s’han detectat 1.816 pisos turístics il·legals.

“Les actuacions que s’han fet fins ara són insuficients”, opina Joan Balañach, de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que afegeix que els barris afectats per la problemàtica “n’estan farts”. En aquest sentit, apunta que “més enllà de voluntats polítiques, cal dedicar-hi esforços i recursos” i assegura que el problema continua molt present a la ciutat. “El govern ha engegat diferents mesures, però calen més passos”, considera Balañach. En la mateixa línia es posiciona el membre de La Barceloneta Diu Prou Sebastián Huguet, que reconeix que no estan en la mateixa situació que a l’estiu que va esclatar el conflicte, però denuncia que estan “en standby”.

La Barceloneta vol més pressió

“L’Ajuntament intenta fer coses, però les empreses li estan prenent el pèl”, considera Huguet, que creu que amb els recursos de què disposen no s’està avançant. Precisament, una altra de les mesures reivindicades pels veïns que s’han començat a implantar en les últimes setmanes és la col·locació de plaques identificatives als HUT de la Barceloneta amb el número de llicència i telèfon 24 hores. Per a Huguet, es tracta d’una acció “necessària”, però reclama molta més “pressió” per part del govern.

Des de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) consideren que el govern “fa tot el que pot”, però que es tracta d’una “tasca molt complexa”. En tot cas, el seu president, Enrique Alcántara, lamenta que les molèsties dels apartaments il·legals afectin la imatge dels legals. “Ha de ser una prioritat clara acabar amb els il·legals”, apunta Alcántara.

stats