Societat 04/04/2016

Oxfam critica la falta de transparència en les institucions catalanes

L'ONG presenta una web que detalla els fons destinats a la cooperació per part de la Generalitat, ajuntaments i universitats des del 2007 fins al 2014

Gerard De Josep
3 min
Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón a Catalunya

BarcelonaLa cooperació no interessa, no té prou visibilitat a la premsa, hi ha poca informació disponible, i els que en parlen a la xarxa, sempre són els mateixos. Oxfam Intermón ha arribat a aquestes quatre conclusions després de fer un estudi el 2014 en el qual es preguntava quin és l'impacte de la seva tasca a internet. La resposta no era encoratjadora, però calia posar-hi remei.

Així és com ho ha explicat avui Francesc Mateu, el director de l'organització a Catalunya, en la presentació del web 'La realitat de l'ajut', la iniciativa que han creat justament per revertir aquesta situació. Es tracta d'un portal web ple d'infografies que detalla els fons destinats a la cooperació per part de la Generalitat, els ajuntaments i les universitats de Catalunya entre el 2007 i el 2014. La idea era evitar informes saberuts i donar una informació visual i útil que rellancés l'ONG a l'espai cibernètic.

Alhora, és un exercici de "llums i taquígrafs" i un tractament de les dades que vol "empoderar" la ciutadania, segons l'ha definit Jaume Puigpinós, un dels tècnics de l’informe, que ha assegurat que no hi ha interès per part de les institucions de facilitar la informació, malgrat que ha insistit que ha de ser pública i que tenen l'obligació a donar-la per complir amb la llei de transparència aprovada al Parlament.

El web recull uns 15.000 projectes de cooperació realitzats en un interval temporal de set anys i que representen un pressupost global de 466 milions d'euros. S'hi responen les preguntes: Quant s’ajuda? On van les ajudes? Qui les lliura i implementa? Què es finança? En quin punt es troba Catalunya en el camp de cooperació respecte de la resta de comunitats? Es compleixen els compromisos fixats?

Per tot això, Marta Macias, directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), s'ha referit al web com una eina necessària "en el procés de construcció de país", i ha afegit que recull la feina de l'agència en el marc dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius dels pobles. Tono Albareda, vicepresident de LaFede.cat, l'organització que aglutina les ONGs catalanes, ha incidit també que "hi ha una falta no només de transparència, sinó de consciència" d'algunes institucions públiques, i Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, ho ha disculpat argumentant que "no és correcte, però és normal". Foz ha apostat a més perquè el punt adequat s'acabi adquirint "gradualment", de manera que al final es garanteixi l'exercici del dret d'accés a la informació.

Per part seva, José Maria Vera, director General d’Oxfam Intermón, ha iniciat l'acte declarant que "molts països, el primer que coneixen de Catalunya és la cooperació", però ha estat crític amb l'acció humanitària duta a terme per Europa i ha afegit que sense recursos i unes retallades del 80% és molt difícil aplicar polítiques públiques en aquest sector.

En un altre ordre de coses, Vera ha acabat dient que és "curiós" que la presentació de l'informe coincideixi amb l'inici de les deportacions dels primers refugiats de Grècia cap a Turquia coincideixi i la revelació del cas dels 'Papers de Panamà'. "És el mur per a les persones versus la flexibilitat màxima per als capitals", ha sentenciat Vera abans d'afegir que hi ha la necessitat de complir la fiscalitat per poder aturar els efectes de les retallades.

stats