Societat 25/07/2019

Patronals i sindicats s'uneixen per denunciar el col·lapse del sector de l'atenció a la gent gran

Treballadors i entitats del sector demanen una millora en les condicions salarials i professionals

Andrea Pumarola
2 min
Representants sindicals i de les patronals de l'atenció a la gent gran llegeixen un manifest conjunt a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaUn centenar de persones s'han concentrat aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir a la Generalitat una pujada dels salaris i una millora de les condicions laborals dels professionals que treballen diàriament atenent gent gran, un col·lectiu que, segons els treballadors, passa "desapercebut" per part de l'administració. De fet, la protesta ha unit aquesta vegada empresaris i representants dels treballadors en una sola veu contra el Govern, a qui acusen de no prioritzar prou recursos al sector.

Així, representants d'organitzacions empresarials, com l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, i els sindicats UGT i CCOO han fet costat als treballadors durant la lectura del seu manifest. Aquesta és la segona protesta dels empleats del sector assistencial, que el 2017 ja va reclamar a la conselleria de Treball i Afers Socials una inversió de 300 milions d'euros per dignificar la professió. Aquest dijous han tornat a reclamar més compromís per part de l'administració i han denunciat que porten deu anys amb els salaris congelats i sense cap millora de les seves condicions.

"El Govern ha de posar-se les piles i dignificar les condicions d'aquests treballadors, ja que molts guanyen 885 euros al mes treballant 40 hores a la setmana", ha dit el secretari de serveis socials i igualtat de la UGT, Javier Moreno. Segons Moreno, aquestes condicions precàries, sumades a l'augment de gent gran a les residències i centres d'atenció, generen un col·lapse per al sector.

El sector assegura que està "al límit". "No som ni mileuristes: cobrem 900 euros bruts". "És un problema que hi ha sigut sempre", es queixa la Paquita, una treballadora i afiliada a CCOO que assegura que sempre han estat mal pagats. Aquesta treballadora també defensa que les dones i els immigrants que treballen en el sector són els que més pateixen aquesta situació.

D'altra banda, la Laura, que també treballa en una residència, retreu al Govern que l'administració "doni suport econòmic a empreses privades" que han volgut invertir en la creació de centres per a gent gran. Diu que això no acaba repercutint sobre els empleats: "Només l'empresari hi surt guanyant. Al cap i a la fi, és ell qui guanya diners a costa nostra", lamenta.

Els treballadors no només demanen ajuda econòmica. També demanen ajuda psicològica, ja que asseguren que el tracte diari amb la gent gran comporta una sèrie de càrregues emocionals molt dures per als empleats del sector.

stats