SALUT

Pla als hospitals catalans per reduir les infeccions

Dels 10.000 casos anuals, que afecten un 7% dels pacients ingressats, el 30% són quirúrgics

El departament de Salut ha posat en marxa un programa per reduir les infeccions quirúrgiques als hospitals catalans, és a dir, les adquirides durant l’estada dels pacients en un centre sanitari i que en gran part estan provocades per bacteris resistents als antibiòtics. De les 10.000 infeccions que es produeixen cada any a Catalunya, que afecten un 7% dels pacients ingressats, el 30% corresponen a infeccions quirúrgiques. Es calcula que un 70% del total de les infeccions es podrien prevenir aplicant mesures de control.

Basant-se en una prova pilot que va reduir un 25% les infeccions quirúrgiques en cirurgies colorectals l’any 2016, Salut està aplicant un programa amb mesures com ara fer una correcta descontaminació de la pell on es farà la incisió, un ús correcte del maneig del pèl cutani o l’administració d’antibiòtics profilàctics. El programa també incideix en l’educació del pacient i de la seva família, amb l’objectiu que el pacient arribi amb la pell al màxim de neta al quiròfan o que en el postoperatori pugui identificar quan una ferida està infectada.

L’Hospital de Bellvitge va acollir ahir la tercera jornada de la prevenció de la infecció quirúrgica, on Salut va presentar el programa PREVINQ-Cat -que defineix les mesures que ha començat a desplegar per frenar les infeccions quirúrgiques- als més de 400 professionals assistents. En declaracions recollides per l’ACN, el subdirector general d’ordenació i qualitat sanitària de Salut, Josep Davins, va destacar que a Catalunya els últims 10 anys s’han reduït a la meitat les infeccions quirúrgiques i que actualment la taxa “és bona”, ja que està al mateix nivell que la de països europeus. Davins, però, va recordar que encara hi ha molt camí per millorar perquè el 70% de les infeccions que es registren cada any als hospitals catalans es podrien prevenir aplicant mesures de control.

Una estada més llarga

Les infeccions que estan relacionades amb l’assistència sanitària han provocat un increment de la durada de l’estada hospitalària, així com un augment dels costos de salut per als pacients, les famílies i el sistema de salut. Es calcula que a Catalunya el cost econòmic de les infeccions representa uns 30 milions d’euros cada any per al sistema sanitari.

Davant els bons resultats de la prova pilot feta amb les intervencions colorectals, una de les que registren més infeccions quirúrgiques, Salut aplicarà el mateix paquet de mesures al conjunt de les intervencions. Algunes mesures són la dutxa preoperatòria amb sabó antisèptic, l’administració de la profilaxi antibiòtica adequada o bé mantenir la temperatura corporal del pacient als 36 graus durant tot el procediment operatori. Així, aquest any es preveu fer un seguiment de l’aplicació de les diferents mesures en altres intervencions, com les de traumatologia i cirurgia cardíaca.

Malgrat que ahir, en la presentació del programa, es va parlar de reduir al màxim els casos d’infeccions sense entrar en xifres concretes, des de Salut es va apuntar que l’objectiu és una disminució del 50% respecte a les dades del 2017. “Com més educat està el pacient i la seva família en el procés de cirurgia, millor sortirà”, va concloure el cap del servei de cirurgia a l’Hospital de Granollers, Josep Maria Badia.