Primera estocada de l'oposició al pacte de Colau amb el PSC

L'absència del regidor de la CUP Josep Garganté permet que prosperi una proposició del PP crítica amb la nova estructura municipal

El que havia de ser una crítica a la manera com el PSC i Barcelona en Comú s'han repartit els càrrecs a l'Ajuntament de Barcelona –i, sobretot, al fet que no hi hagi regidors per a àrees com Seguretat o Cultura– s'ha convertit en la primera estocada dels grups de l'oposició al pacte de govern entre 'comuns' i socialistes , que ja havien ensenyat les ungles per aquesta entesa . El text que es discutia en el ple d'aquest divendres a proposta del PP lamentava que la nova organització "no s'ha definit d'acord amb les prioritats" de la ciutat. La votació havia de quedar empatada i, per tant, hauria estat suficient amb el vot de qualitat de l'alcaldessa perquè la crítica no prosperés, però l'absència del regidor de la CUP Josep Garganté ha fet que la balança es decantés a favor del bloc del 'sí', format per PP, CiU i Ciutadans. ERC s'ha abstingut i BComú, PSC i CUP hi han votat en contra.

La portaveu cupaire, Maria Rovira, de fet, tot i no donar suport a la proposta del PP –titlla de "cínic" que el PP apel·li a les necessitats del veïns–, ha atacat amb fermesa el nou govern municipal i ha avisat que l'entesa de Colau amb els socialistes fa minvar qualsevol possibilitat d'acord amb la CUP. Ha considerat que àrees fonamentals com la de Cultura o la de Mercats, ara en mans de regidors socialistes, "es perden" i que es torna posar la ciutat en mans de "la màfia". L'encarregat de contestar-li ha estat el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, que, visiblement encès, ha recordat que la CUP i el PSC governen junts a poblacions com Argentona, i ha titllat la preocupació verbalitzada per la CUP de "sectària" i "poc transformadora".

També el flamant segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha defensat l'entesa i ha remarcat que la ciutadania "demana als grups que es posin d'acord" i que això és el que s'ha fet a Barcelona. "Som un govern de mà estesa", ha reiterat.

Des de CiU, Joaquim Forn ha acusat el govern de fer un "simple repartiment de carteres" sense introduir canvis reals de funcionament i ha criticat "equilibris" com el de nomenar Xavier Marcé assessor de l'Institut de Cultura de Barcelona,  després del "veto" de Barcelona en Comú per nomenar-lo, com es preveia, comissionat de Cultura. ERC ha assegurat que la nova organització s'hauria pogut sotmetre a votació i s'ha abstingut en la votació i Ciutadans ha reiterat que considera imprescindible que es nomeni un regidor de Seguretat. Sobretot, després de la polèmica del 'top manta'.

Dues votacions perdudes

El govern, tot i el pacte, continua en minoria i avui ha perdut dues votacions importants. D'una banda ha tirat endavant una proposta d'ERC que titlla d'insuficient el pla d'apartaments turístics il·legals presentat pel govern i insta a tancar-los tots en un any. I, de l'altra, també ha tirat endavant la proposta de CiU per licitar de forma immediata les obres de la Diagonal entre el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan.