El model que vol la UOC: professors disponibles les 24 hores del dia

La universitat es marca com a objectiu que els estudiants es puguin matricular cada dia de l'any

Professors disponibles sempre que l'alumne els necessiti. Aquest és el model que vol implantar la Universitat Oberta de Catalunya ( UOC) en els pròxims temps, que consistirà en el fet que el docent estigui disponible les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana. "Es tracta que l'alumne estigui sempre acompanyat pel consultor", assegura el rector de la UOC, Josep A. Planell, que fent una metàfora assegura que seria com si el docent "dormís al llit del costat de l'estudiant". Com a test, la UOC ha posat en marxa un pla pilot amb 150 professors de 8 graus i 2 màsters, en què els alumnes poden escriure als professors per WhatsApp sempre que vulguin. "No es tracta de paternalisme, sinó d'ajudar l'alumne a aprendre dels seus errors", defensa Planell.

Dins d'aquesta estratègia de personalització dels estudis, la UOC està treballant perquè els estudiants puguin matricular-se sempre que vulguin. Això vol dir que les matrícules es podrien fer cada dia de l'any i que l'alumne podria començar els estudis l'endemà. Actualment, però -tal com ha admès el rector,- és inviable aplicar-ho. "La matrícula dels  estudis de FP en línia ja és mensual", assegura Planell, que afegeix que es tracta d'una aproximació al model que busquen.

Com a novetat d'aquest curs incorporaran 4 graus nous: belles arts, ciències de la salut, relacions internacionals i logopèdia. Tot i ser de nova creació, només el de ciències de la salut serà de 3 anys. Una altra de les novetats més visibles és el canvi de logo. Es tracta d'un logo blau amb so propi. "Això permetrà a la UOC expressar-se en entorns digitals", apunta el rector.

Pel que fa al nombre d'alumnes, aquest curs la UOC registra 54.937 estudiants, 5.000 més que l'any passat. Del total d'alumnes, el 45% són de Catalunya, el 55% d'altres bandes de l'Estat i el 5% de fora. 

Treballar per projectes

Una de les característiques que comparteixen gairebé totes les escoles innovadores és que treballen per projectes. Però mentre que moltes escoles -i alguns instituts- estan implantant aquest sistema, les universitats segueixen funcionant majoritàriament per assignatures. La UOC -que forma part d' Escola Nova 21- es proposa com a repte que els seus estudis funcionin per projectes. D'entrada, en algunes matèries de disseny digital, belles arts i economia aquest any ja es treballarà per projectes. A dia d'avui, però, segueixen treballant majoritàriament per assignatures.