Societat 15/11/2017

Rajoy vol controlar l’escola catalana

La intenció del PP és que l’Alta Inspecció Educativa tingui més presència als centres educatius

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Alumnes de l'escola Carlit, fent les proves de sisè de primària

MadridEl 155 no ha alterat, de moment, el dia a dia del funcionament de les escoles a Catalunya. Però el govern espanyol no té intenció de deixar passar les denúncies per “adoctrinament” als centres catalans. Fa mesos que Ciutadans pressiona el PP al Congrés per intervenir en aquesta qüestió, i Mariano Rajoy va anunciar ahir -fins a dos cops- que els pròxims mesos mouran peça per controlar que els alumnes puguin estudiar en castellà a Catalunya.

El camí passarà pel Congrés, on el partit d’Albert Rivera ja va veure com naufragava una de les seves iniciatives fa tot just unes setmanes. La via escollida per l’equip de Rajoy és reforçar el control de l’Alta Inspecció Educativa, el mecanisme que tenen, segons el seu punt de vista, per intervenir en la immersió sense vulnerar l’Estatut.

“Soc partidari de parlar, i de parlar del tema de l’educació en castellà. Aviat al Congrés de Diputats tractarem de la tasca de la inspecció educativa”, va assenyalar el president espanyol en una entrevista a la Cope ahir al matí.

Per intentar fer front a la línia dura de Ciutadans amb la immersió, el PP va registrar ahir al Congrés una proposició no de llei -sense efectes vinculants- per reformar l’Alta Inspecció Educativa. La intenció és que el debat sobre el presumpte “adoctrinament” a les escoles entri a la comissió sobre el pacte educatiu al Congrés i allà s’acordi una solució.

“És molt important que la política abandoni les escoles”, va expressar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, en roda de premsa després de la junta de portaveus. “Que les estelades i banderes anticonstitucionals deixin de presidir l’escola a Catalunya”, va afegir. De totes maneres, es tracta d’una iniciativa ara mateix no vinculant, que remet a una comissió encallada a la cambra baixa. Però és també una resposta dels populars a Ciutadans, que pressionen per acabar amb la immersió amb una proposició de llei. El debat al ple serà dimarts que ve, on coincidiran la iniciativa de Cs i la del PP.

Després que a mitjans d’octubre naufragués una iniciativa per acabar amb el presumpte “adoctrinament” a les aules no només de Catalunya, sinó també de les Balears i del País Valencià, Albert Rivera va registrar una proposició de llei a la cambra alta per crear l’Agència Independent de l’Alta Inspecció Educativa, que assumiria les funcions de l’actual Alta Inspecció Educativa, una figura recollida en els diferents estatuts d’autonomia.

Futur pacte educatiu

El problema principal que el PP hi va veure és que es tracta d’una agència público-privada, sobre la qual el govern espanyol perdria tot tipus de control, segons fonts populars. Això va fer que la iniciativa naufragués. Amb tot, segueix ben viva en forma d’una proposició de llei i amb la intenció de Mariano Rajoy d’habilitar la inspecció perquè tingui més poder de control. Ara bé, sempre que s’acordi en el futur pacte educatiu.

Aquesta és l’única peça que el president espanyol s’ha obert a modificar en el camp de competències entre comunitats autònomes, després de fer una defensa aferrissada, també ahir, de la descentralització de l’Estat.

Campanya perquè el dia de les eleccions sigui no laborable

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha llançat una campanya per demanar que el 21 de desembre, dia de les eleccions a Catalunya, sigui reconegut com a dia no laborable perquè es garanteixi l’exercici del dret a vot i es faciliti la conciliació laboral i familiar. En un comunicat, van assegurar que aquestes eleccions se celebren en un context d’“anormalitat democràtica” i van afegir que reconèixer aquest dia com a no laborable ajudaria que la jornada es produís amb més normalitat. La Fapac ha obert una petició a la plataforma Change.org per sumar firmes, i ha fet una crida a entitats, organitzacions, sindicats, partits i societat civil per adherir-se a la demanda. La federació ha considerat que la convocatòria d’eleccions un dijous no prioritza el dret a l’educació perquè s’afegeix un dia no lectiu al calendari escolar que coincideix, a més, amb el final de trimestre.

stats