SOCIETAT/MEDI AMBIENT
Societat 15/05/2013

Repsol diu que tota la nafta abocada al riu Francolí ja està recollida

Josep Beltran, el portaveu de la multinacional a Tarragona, afirma que en qüestió de mesos desapareixerà la contaminació en els aqüífers

Efe
2 min

La Pobla de MafumetEl portaveu de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, ha assenyalat avui que tota la nafta abocada l'any passat al riu Francolí ja està recollida i ha indicat que, en qüestió de mesos, no es trobaran elements contaminants en els aqüífers de la zona.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reconegut que l'abocament que Repsol va patir l'octubre de l'any passat va ser de 6.000 tones de nafta i que va afectar els aqüífers i les aigües subterrànies associades, on han detectat la presència de compostos de benzè.

El conseller ha informat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha incoat un expedient sancionador per una presumpta infracció molt greu per l'abocament de nafta al subsòl, que va afectar l'al·luvió del Baix Francolí al terme de la Pobla de Mafumet (Tarragonès) i "que ha causat danys al domini públic hidràulic".

Bertran ha assegurat que el conseller ha explicat –en resposta a diverses preguntes parlamentàries– el que ha passat, "un problema en una canonada que va provocar un abocament de 6.000 tones de nafta", encara que "tot el producte ja està recollit"."Hi ha algunes afectacions lleus en punts dels aqüífers pròxims al complex industrial de Repsol", ha admès Bertran, que ha recalcat que "la Generalitat de seguida es va posar a treballar i ha comprovat i estat a sobre de la recollida pràcticament cada dia".

El portaveu de Repsol ha explicat que, com que les canonades estan enterrades, "la corrosió és el principal problema", malgrat que compten amb un sistema de detecció i una xarxa de pous de control que permet "detectar el problema, però no saber on hi ha el porus".

"El coneixement del moviment de les aigües al subsòl del complex ens va permetre actuar ràpidament perquè les conseqüències fossin lleus", ha assenyalat Bertran, que ha apuntat que mouen "11 milions de tones", per la qual cosa la quantitat abocada, tot i ser important, "és relativa en el context global"."El més preocupant era contaminar el subsòl. I el temps de reacció i la celeritat van ser adequats", ha prosseguit Bertran, per qui, "a més de comptar amb les instal·lacions adequades, cal disposar dels mecanismes", ja que "no existeix el risc zero".

El portaveu de Repsol ha explicat que, quan van detectar l'incident, van avisar l'ACA i després es van posar en contacte amb el departament de Medi Natural, l'Ajuntament de Constantí, els ecologistes, ICV i Unió de Pagesos.

Bertran ha indicat, a més, que no sap quan estarà net del tot, encara que "tota la nafta està recollida" i només hi deu haver algun element a l'aigua de les mines, per la qual cosa segueixen fent anàlisis i esperen que "en qüestió de mesos estigui solucionat".

Atesa la gravetat de l'abocament, que podria comportar a Repsol una sanció administrativa d'entre 500.000 i un milió d'euros per infracció molt greu contemplada a la llei d'aigües, la Generalitat també va posar el cas en coneixement de la fiscalia de Tarragona el passat 24 de gener.

stats