EPIDEMIOLOGIA
Societat 10/06/2015

Salut busca més portadors de diftèria en l’entorn dels 8 nens

S’han pres mostres a 30 familiars directes dels menors vacunats sense símptomes

L.b. / M.m.m.
3 min
Alumnes de l’escola d’Olot on estudia el nen malalt de diftèria. Salut ha ampliat la recerca de portadors del bacteri a 30 persones més.

BarcelonaLluny d’apaivagar-se el debat, el cas de diftèria detectat en un nen de sis anys ahir va seguir provocant reaccions diverses. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va assegurar que la detecció del bacteri en vuit companys del nen contagiat -tot i que sense haver desenvolupat la malaltia perquè en aquest cas sí que estaven vacunats- ha fet ampliar el dispositiu de recerca per trobar l’origen del brot, i per aquesta raó s’han recollit mostres a una trentena de persones més. Els vuit menors van començar a ser tractats amb antibiòtics mentre es manté el seu confinament preventiu.

Tot i que el mateix Mateu va reconèixer que descobrir el focus original de la malaltia serà pràcticament impossible, els resultats de les proves practicades en l’entorn del menor confirmen que la diftèria és present a la Garrotxa. Davant la recomanació de Salut perquè les cases de colònies revisin la vacunació dels infants i els pares evitin les aglomeracions si els seus fills no estan immunitzats, les instal·lacions de la comarca van demanar més concreció. El conseller Boi Ruiz ha fet una “recomanació insuficient que ha aixecat una alarma social totalment innecessària”, va assegurar a l’ACN el president de l’Agrupació de Cases de Colònies de la Garrotxa, Robert Continente. “Sense un posicionament oficial no podem denegar l’entrada a ningú”, va evidenciar. De fet, tal com havia explicat a l’ARA el dia anterior la Fundació Catalana de l’Esplai i la Fundació Pere Tarrés, actualment ja es demana conèixer els problemes de salut dels menors que participen en aquestes activitats i, en cas que no estiguin vacunats, es demana als pares que signin un consentiment informat perquè els seus fills hi vagin.

De fet, la vacunació no és obligatòria -tot i que la cobertura arriba al 95% de la població- i, per tant, sense modificar la llei les autoritats no poden fer més que emetre recomanacions. En aquest sentit, Salut Pública va anunciar ahir que treballarà juntament amb el departament d’Ensenyament per convèncer les famílies de la zona que no vacunen els seus fills, després de demanar a la conselleria d’Irene Rigau la llista d’empreses que organitzen colònies i casals d’estiu a Olot i la zona de la Garrotxa.

Metges homeòpates

També la secció de metges homeòpates del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) va sortir al pas d’algunes informacions que equiparen els seus arguments amb els grups antivacunes. “Al marge de qüestions menors com alguns desacords per la qüestió del calendari, les vacunes sistemàtiques s’han mostrat molt eficaces en la prevenció de malalties”, van precisar els homeòpates, que van assegurar que no hi ha cap fonament dins de la seva disciplina que asseguri que la vacunació no és una bona praxi i que, en qualsevol cas, l’homeopatia només defensa tractaments no convencionals per reforçar la resposta immunitària dels pacients.

També ahir, a partir d’una sentència del TSJC publicada pel diari El Punt Avui, es va conèixer que el tribunal català avala el calendari vacunal actual, però obre la porta a poder demandar el metge que subministri les dosis malament. La sentència, del març passat, atribueix el cas d’un nen amb trastorn desintegratiu a una mala praxi del metge privat que li va receptar més vacunes de les habituals, barrejant el calendari català i l’espanyol i afegint més dosis de les necessàries. Els pares havien assegurat que el subministrament de 16 vacunes en 15 mesos havia alterat el normal desenvolupament del seu fill.

Mentrestant, ahir va fer deu dies que el nen malalt de diftèria està ingressat a l’UCI de la Vall d’Hebron, on segueix en estat greu.

El primer avís es va produir l’any 2011

El metge de l’Hospital d’Olot que va fer la diagnosi al nen malalt de diftèria, tot i que no havia vist mai abans un cas, ja va alertar fa quatre anys del risc que corren les famílies que no vacunen els seus fills. En un article al seu blog publicat el novembre del 2011, Stephan Schneider advertia dels últims brots de tos ferina i xarampió, i també es feia ressò del cas d’un nen del sud de França diagnosticat el març d’aquell any de diftèria. Schneider recordava que aquest nen havia estat al Carnaval de Sitges “dins del període d’incubació de la malaltia”. L’interès del pediatre per aquest patogen té a veure amb les seqüeles que la diftèria va deixar en un dels seus avis i en altres familiars.

stats