IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA
Societat 20/01/2015

Sanció de 3.000 euros per no escolaritzar en castellà

El TSJC obliga la Generalitat a indemnitzar per primer cop una alumna

Elisabet Escriche
3 min
Sanció de 3.000 euros per no escolaritzar en castellà  El Suprem avala la baixada de sous a la concertada

BarcelonaLa justícia torna a qüestionar el model d’immersió lingüística del sistema educatiu català, vigent des fa més de trenta anys. Aquest cop, però, i per primera vegada, ho ha fet en forma de sanció. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a indemnitzar amb 3.000 euros una família que reclamava que el castellà també fos llengua vehicular a l’escola de Barcelona on la seva filla cursava educació infantil, el centre concertat Corazón-Corazonista. El departament d’Ensenyament va avançar ahir que recorrerà la decisió judicial.

Va ser l’any 2008 quan el pare de la menor, que és l’exdirector de l’Advocacia de l’Estat a Barcelona, Severo Bueno de Sitjar de Togores, i la seva dona van demanar a la Generalitat que la seva filla rebés “l’ensenyament en la seva llengua habitual, el castellà, o com a mínim en les dues llengües (català i castellà) en idèntica proporció”. La conselleria d’Irene Rigau va respondre a la petició amb una atenció individualitzada de la menor. Els pares van trobar insuficient la mesura i van portar el cas als tribunals el juliol del 2009. El TSJC va donar la raó a la família i va instar Ensenyament a prendre mesures perquè el “castellà també s’utilitzés com a llengua vehicular” a la classe. En la resolució, el TSJC instava la Generalitat a adaptar el sistema d’ensenyament que afectava la menor “a la nova situació” creada per la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, “que considera el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament a Catalunya”. El 2013 el Tribunal Suprem (TS) novament va dictar a favor de la família en els dos recursos de cassació que havien presentat les dues parts. El Suprem va tornar a insistir que la menor havia de “rebre en castellà l’educació infantil”.

Tenint en compte que la nena ja havia acabat aquesta etapa educativa i que totes les resolucions judicials els eren favorables, els pares van decidir reclamar una indemnització compensatòria. La família demanava 4.278 euros. D’aquests, 3.348 es reclamaven perquè la nena no havia fet l’escolarització en castellà de P-4 i P-5 els cursos 2008-09 i 2009-10, respectivament; 455 euros més pel “cert endarreriment en l’aprenentatge” de l’alumna, i els últims 455 euros, pel “sobreesforç innecessari de forma il·legal que s’ha obligat a fer a la nena”. Finalment, el TSJC ha fixat, en la sentència emesa el 15 de desembre passat, la indemnització en 3.000 euros per uns “danys i perjudicis” que veu “plausibles i raonables”: 7,36 euros per cada hora de classe que la nena no va rebre en castellà, segons va avançar ahir El Mundo, més un euro per cada hora d’incompliment de les sentències.

La decisió judicial, que es va filtrar des de Madrid, s’ha fet pública just després que divendres l’Estat assegurés que havia rebutjat les tres úniques peticions d’ajut a famílies per escolaritzar els seus fills en castellà de què té constància Ensenyament de moment. Els pares havien matriculat els menors en centres en què les llengües vehiculars eren el català i l’anglès. A causa de la polèmica que va generar la decisió de Madrid, el mateix divendres a la nit el ministeri de Wert es va fer enrere i va assegurar que estudiarien amb “més profunditat” les peticions.

El Suprem avala la baixada de sous a la concertada

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat la retallada de sous dels professors de les escoles concertades a Catalunya que es va aplicar el juny del 2010 seguint els passos de la reducció del salari dels docents funcionaris. Es va dur a terme en el marc del primer pla d’austeritat del Govern davant l’inici de la crisi econòmica. En dues sentències, l’alt tribunal dóna la raó al Govern i rebutja el recurs contenciós-administratiu interposat davant el TSJC per patronals de l’escola concertada, associacions de professors de la concertada i sindicats. Les entitats demanaven la nul·litat d’aquesta resolució.

stats