"Serem els que patirem la catàstrofe global": els estudiants exigeixen respostes a l'emergència climàtica

El moviment Fridays for Future convoca una gran manifestació aquest divendres per demanar la reacció dels governs europeus 

"Som a la dècada clau per evitar la catàstrofe climàtica" i, per això, aquesta crisi planetària ha de ser l'eix que vertebri totes les polítiques públiques a partir d'ara. Inés Villanueva, membre del moviment Fridays for Future a Barcelona, avisa així els governs de la lluita que els estudiants pensen mantenir als carrers per aconseguir que els estats reaccionin. Aquest divendres, a dos dies de les eleccions europees, tornaran a sortir al carrer en ciutats del tot el continent per demanar que les bones intencions i declaracions sobre l'escalfament global no es quedin només en gestos.

Els convocants subratllen que són la generació que patirà "la catàstrofe global" en pròpia pell si no canvien de manera radical les polítiques . Per això, fan una crida a estudiants d'instituts i universitats catalanes a sumar-se a la mobilització, que recorrerà el centre de Barcelona divendres a partir de les 16.30 h des de la plaça Universitat fins a la plaça de Sant Jaume.  La mobilització serà internacional: tindrà ressò a Brussel·les i en moltes altres ciutats.

"Cal radicalitat en les accions, canviar el model econòmic basat en el creixement il·limitat, que és incompatible amb la vida al planeta, afegeix Guillermo Chirino, un dels membres del moviment a Barcelona. El seu company Aitor Urruticoechea corrobora que els polítics fins ara han "ignorat" el debat climàtic, que no es pot posposar més. 

Els estudiants han reclamat el desplegament de la llei de canvi climàtic catalana després de la declaració d'emergència climàtica que la setmana passada va fer la Generalitat. "Volem compromís, valor i veritat dels polítics més enllà de la campanya electoral", han reivindicat els joves. En concret, han demanat al pròxim govern municipal de Barcelona que actuï per rebaixar els nivells insostenibles de contaminació a la ciutat.