Veïns del Gòtic lloguen secretament un pis turístic il·legal d'Airbnb per denunciar-lo des de dins

Dues plataformes veïnals denuncien que el propietari té 12 habitatges il·legals, res a veure amb "la imatge de l'amfitrió amb dificultats per arribar a final de mes que vol vendre Airbnb"

" Airbnb pretén fer veure que els seus amfitrions són persones amb dificultats per arribar a final de mes o pagar la hipoteca, però la gran majoria d'anuncis corresponen a grans propietaris". Aquesta és una de les tesis principals que un grup de veïns del Gòtic han volgut demostrar aquest dimarts mitjançant una acció fora de la línia habitual, que preparaven des de feia unes setmanes amb la complicitat dels serveis d'inspecció. Així doncs, les plataformes Ciutat Vella No Està en Venda i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible s'han fet passar per turistes i han llogat un pis turístic il·legal anunciat a Airbnb, segons han explicat ells mateixos a través d'un comunicat.

Per a aquesta acció, el grup Ciutat Vella No Està En Venda ha escollit una finca on presumptament només hi ha pisos turístics il·legals, al cor del Barri Gòtic. Segons explica al comunicat, el grup de veïns ha reservat un d’aquests pisos i, des de dins, l’ha denunciat a la Direcció dels Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament de Barcelona, a Hisenda, als mitjans de comunicació i a la societat en general. Segons les plataformes de veïns, el propietari dels pisos lloga, mitjançant Airbnb, un mínim de 12 habitatges: set en aquesta finca, quatre més al Poble Nou i una al Born, tots sense llicència. "Són 12 habitatges que podrien acollir 12 famílies, són 12 llars robades al parc d’habitatge residencial i posades al servei de la màxima explotació d’un dret universal fonamental: el dret a un habitatge digne", diuen els veïns.

Les plataformes veïnals han tuitejat l'acció en directe, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també se n'ha fet ressò. "Airbnb sap quins pisos tenen llicència i quins no, però prefereix no fer-ne distincions per tal de poder explotar-los tots, i augmentar-ne així el profit", assenyalen els autors de la iniciativa, que afegeixen: " Airbnb dóna instruccions als 'amfitrions' per tal d’evitar les inspeccions, i aquests les traslladen a qui reserva els seus allotjaments il·legals". "Airbnb no està proposant cap model d’economia col·laborativa, sinó d’economia especulativa, ja que s’està lucrant brutalment a base d’incrementar les rendes immobiliàries dels grans propietaris", conclouen.