SOCIETAT
Societat 22/05/2013

Wert ofereix "diàleg" sobre la Lomce i repta la Generalitat a presentar un model alternatiu que "garanteixi" el castellà

El ministre diu que la llei busca corregir aspectes de la immersió que han estat prèviament "sancionats" pel Tribunal Constitucional

Acn
4 min
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, aquest divendres / ACN

MadridEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha ofert aquest dimecres "diàleg" al govern de la Generalitat i a les formacions de l'oposició al Congrés en la tramitació parlamentària de la llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (Lomce), malgrat que ja ha assegurat anteriorment que no vol renunciar a cap dels eixos de la norma. En tot cas, ha assegurat que el govern espanyol no és "intransigent" i ha ofert de manera "reiterada" a la Generalitat la possibilitat d'assolir un acord. "Si la Generalitat és capaç d'oferir-nos una fórmula alternativa per garantir l'efectivitat d'aquesta opció, nosaltres estem disposats a discutir-ho", ha sentenciat.

Wert espera mantenir aviat reunions bilaterals amb cada grup parlamentari per explorar "la possibilitat d'arribar a un acord" que, encara que no sigui "general", sí que es pot traduir en enteses "parcials" sobre la llei. En aquest sentit ha assegurat que el seu executiu no ha establert cap "línia vermella" per a aquesta negociació, i s'ha mostrat convençut que, encara que finalment que no hi pugui haver un acord total, sí que es poden aconseguir "acords parcials".

Malgrat que totes les formacions de l'oposició ja han demanat la retirada de la llei, el ministre ha assegurat que ja disposa d'un "guió temàtic" per explorar "si les distàncies són tan grans com pot semblar". "Crec que en els objectius de la llei no hauríem d'estar tan lluny i crec que en els instruments tampoc hi hauria d'haver tanta distància", ha dit, de manera que al final "no existeixi la sensació entre la societat que deixem certs aspectes del sistema educatiu a mercè dels canvis polítics".

Suport del PP, crítiques en bloc de l'oposició

Després de demanar-ho en un acte del PP aquest dimarts, el ministre ha rebut en les últimes hores el suport del president del govern espanyol i del mateix partit, que ha dedicat el primer espai de la seva web a explicar "què és la Lomce". Malgrat tot, en la seva compareixença a la Comissió d'Educació del Congrés ha tornat a rebre les crítiques de tota l'oposició pel contingut "retrògrad" i "ideològic" de la llei.

"Les respostes de la Generalitat al TC no són satisfactòries"

El ministre ha negat un cop més que la Lomce vagi contra "cap model educatiu d'èxit" ni ataqui, tampoc, la immersió. "Nosaltres no estem introduint, respecte a les llengües cooficials, res que no hagi tingut una sanció clara i determinant de la jurisprudència constitucional", ha dit.

En aquest sentit ha reiterat que la Constitució garanteix "el dret" que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament i per aquest motiu ha introduït a la norma "unes clàusules de garantia que en absolut suposen una vulneració de les competències" de les administracions, sinó la "garantia de l'efectivitat d'un dret constitucional".

A més, segons el ministre, el Consell d'Estat "donava la raó" al ministeri sobre el fet que existeix "un dret" de les famílies d'escolaritzar els fills en castellà, i aquestes "clàusules" només es posaran en marxa allà on no existeixi una oferta en aquesta direcció, és a dir, a Catalunya, on hi ha una "situació excepcional" perquè "les respostes de l'administració competent" –la Generalitat– que dóna a les sentències del Tribunal Constitucional "no són satisfactòries".

"No estem en una posició intransigent"

En tot cas, el ministre ha assegurat que el govern espanyol no és "intransigent" i ha ofert de manera "reiterada" a la Generalitat la possibilitat d'assolir un acord. Ha tornat a fer la oferta aquest dimecres: "Si la Generalitat és capaç d'oferir-nos una fórmula alternativa per garantir l'efectivitat d'aquesta opció nosaltres estem disposats a discutir-ho", ha sentenciat.

En aquest marc, ha negat cap tipus d'invasió de les competències de les comunitats autònomes, malgrat que ha afirmat que "és cert" que la seva llei fa "una interpretació diferent" de l'àmbit competencial.

També ha justificat la desaparició de l'assignatura d'educació per a la ciutadania assegurant que els seus continguts quedaran inscrits de manera transversal en la resta d'assignatures, i especialment a la de valors cívics.

Coscubiela: "Diàleg no és fets consumats"

La seva oferta de diàleg ha rebut la ràpida resposta dels grups de l'oposició. El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha assegurat que Wert tindrà "tot el diàleg que vulgui", però ha posat en dubte la seva sinceritat perquè "el seu concepte de diàleg no es pot trobar en cap definició". Coscubiela ha recordat a Wert que el diàleg requereix que no intenti imposar una "política de fets consumats", i per aquest motiu li ha demanat que "retiri, aparqui o congeli" el projecte de llei i "negociï de veritat".

CiU critica la invasió de competències

El diputat de CiU Martí Barberà ha ironitzat sobre el nombre de vegades que ha hagut de comparèixer a les Corts en els últims dies: "Jo no sé si és perquè hi ha molt de diàleg o no", ha dit, però ha acusat el ministre d'envair les competències de les comunitats autònomes amb una llei que "va més enllà de la legislació bàsica". Barberà també ha criticat que l'Estat es reservi la capacitat de fer avaluacions externes, fet que pot deixar fora del sistema qualsevol expressió de la riquesa pluricultural de l'Estat. "Si no es pot preguntar sobre Salvador Espriu a les avaluacions finals per què s'ha d'estudiar?", ha preguntat.

El PSOE: "Esperem que no intenti aprovar la llei a les vacances"

El diputat del PSOE Mario Bedera ha defensat la immersió lingüística a Catalunya com un sistema que ha permès la integració i la cohesió social, i l'ha reptat a demostrar de veritat que vol diàleg i que obri el seu despatx als responsables de la comunitat educativa, que pateixen els greuges de la llei "perquè puguin dir allò que els sembli oportú".

"Ara ens vol fer creure que tot torna a començar, el temps parlamentari, i que estem en condicions d'aportar i millorar el text", ha dit, "però permeti que siguem escèptics" perquè "no té credibilitat política després d'un any negant qualsevol tipus d'acord", ha sentenciat. Bedera també l'ha advertit que no intenti tirar endavant la llei a l'estiu "per la porta del darrere" aprofitant que la comunitat educativa està de vacances".

stats