Societat 03/08/2017

Cada dia s'abandonen 79 gats i gossos a Catalunya

La xifra d'animals de companyia que es queden sense llar ha baixat prop d'un 10%

Marta Valls
2 min
A la gossera de la protectora del Pla de l’Estany hi ha molts animals abandonats  i els que  menys s’adopten són els grans.

Barcelona79 animals de companyia són abandonats cada dia a Catalunya. És una de les moltes dades de l'estudi realitzat pels Agents Rurals i el grup d'investigació Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les dades també mostren que, malgrat el gran nombre d'abandonaments que encara es produeixen, la xifra d'animals de companyia que es queden sense llar s'ha reduït un 9,6%.

En la presentació de l'estudi d'aquest dijous, els Agents Rurals han destacat que, a més, l'època de l'any en què les protectores reben i recullen més animals és precisament l'estiu, quan els propietaris volen marxar de vacances i no saben on deixar els animals.

Els resultats de l'estudi demostren que, malgrat el lleuger descens de l'abandonament de mascotes i les diverses campanyes per fer-hi front, el 2015 a Catalunya encara hi va haver 22.215 animals abandonats. El problema és, a més, que un 11% dels que arriben a les protectores no acaben sent adoptats mai, i s'acumulen a les instal·lacions de les associacions.

"El 2015 3.335 animals van ser abandonats i no van trobar cap família d'acollida, i aquesta tendència es manté. Això provoca que, any rere any, cada vegada hi hagi més gats i gossos als centres de recollida i, en conseqüència, menys espai i recursos per adoptar els que arriben", ha retallat la investigadora de Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB Paula Calvo.

Poca conscienciació

En els últims anys s'han incrementat les campanyes públiques en contra de l'abandonament dels animals de companyia; tot i això, l'efecte ha sigut "mínim", segons han destacat els impulsors de l'informe.

"És obligatori que tots els animals portin un xip amb les dades identificatives del propietari i una placa amb la seva adreça. No obstant això, hi ha molt poques mascotes que ho portin", explica Calvo. La investigadora també ha explicat que el 2015, en comparació amb el 2005 -la comparativa que analitza l'estudi-, es van recollir més animals abandonats amb xip. "És una demostració de la sensació d'impunitat que es creuen que tenen els propietaris. Abandonen l'animal i pensen: «Ningú no vindrà a buscar-me ni a dir-me res»".

Teòricament, la legislació de la Generalitat prohibeix abandonar una mascota: "És una de les lleis més exigents d'Europa". Tot i així, el cap de secció de Protecció dels Animals de Companyia i de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ignasi Rodríguez, ha destacat "la manca de mecanismes que té l'administració per lluitar-hi i sancionar".

stats