Xenofòbia

Abocar excrements i salfumant al pati dels veïns: l'assetjament a una família marroquina

La Fiscalia demana dos anys de presó per a un home per la seva conducta "insuportable" en un bloc amb pisos socials

2 min
Dues dones musulmanes passejant per Cornellà en una imatge d'arxiu

BarcelonaDurant més d'un any i mig el dia a dia d'un matrimoni marroquí amb una filla discapacitada es va convertir en un autèntic malson per culpa de la conducta del veí del pis de dalt. Gairebé diàriament havien de suportar els cops i sorolls que l'home feia per molestar-los, i a totes hores els abocava al pati des d'excrements a salfumant, passant per vidres, lleixiu, orina i restes de menjar. Tampoc faltaven els insults i les vexacions: "Ets un moro de merda, ves-te'n al teu país, tu i la teva família". Tot plegat per l'odi que aquest home sentia cap a aquesta família pel seu lloc d'origen, segons la Fiscalia, que demana per a ell dos anys de presó i que el jutge emeti una ordre d'allunyament durant tres anys.

Víctimes i botxí vivien en un bloc on hi ha pisos socials de l'Ajuntament de Barcelona que acullen persones en situació de vulnerabilitat. Les treballadores socials d'origen estranger que visitaven l'immoble tampoc s'escapaven dels insults de l'acusat. "'Sudaca' de merda", va haver de sentir una d'elles quan recriminava a l'home que hagués vessat salfumant a la terrassa de la família marroquina.

El fiscal delegat del Servei de Delictes d'Odi, Miguel Ángel Aguilar, qualifica d'"insuportable" la situació d'assetjament "pràcticament diari, mes rere mes" que va patir la família, composta per un home de 77 anys; la seva dona, malalta de càncer, i la filla dels dos, que té un important grau de discapacitat intel·lectual. En el seu escrit, el fiscal explica que l'home també va amenaçar la família amb "objectes contundents" en més d'una ocasió i va penjar a la finca cartells difamant-los i tractant-los de "maltractadors".

Fins a quinze denúncies

La família va denunciar l'home davant la Guàrdia Urbana fins en quinze ocasions entre abril del 2019 i novembre del 2020. Entre algunes de les trucades d'avís hi ha tan sols uns dies de diferència. "La freqüència i la intensitat de tots aquests fets ha pertorbat no només la tranquil·litat de la família afectada sinó que ha alterat el son i el descans a tots els seus membres, que s'han vist obligats a sol·licitar a l'Ajuntament de Barcelona un canvi de domicili, ja que aquesta situació era absolutament insostenible per a la seva vida diària", explica el fiscal.

Aguilar atribueix a l'home tres delictes d'assetjament (un per cadascun dels membres de la família) amb l'agreujant de discriminació. A més de la condemna de presó i l'ordre d'allunyament, també demana al jutge que obligui l'home a indemnitzar la família amb 6.000 euros i a l'Ajuntament amb la quantitat que sumin els danys a l'immoble.

stats