Societat 08/10/2018

Declaren el doctor Vela culpable d'un cas de nadons robats però l'absolen per prescripció del delicte

L'Audiència de Madrid considera que els fets van prescriure el 1987, però la fiscalia no hi està d'acord i podria presentar un recurs contra la sentència

Ara
2 min
La protesta davant l'Audiència de Madrid, on avui comença el judici contra el doctor Eduardo Vela, per a qui la Fiscalia demana 11 anys de presó pel robatori d'un nen el 1969

MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha absolt el doctor Eduardo Vela, de 85 anys, l'únic acusat en el primer judici de nadons robats a Espanya perquè han prescrit tots els delictes que se li imputaven per suposadament haver participat en el robatori d'Inés Madrigal el 1969.

En la sentència, la secció setena de l'Audiència de Madrid el considera responsable de tots els delictes –detenció il·legal, suposició de part comesa per facultatiu i falsedat en document oficial– però l'absol de tots ells en determinar que l'inici de la prescripció va tenir lloc el 1987, quan Madrigal va complir la majoria d'edat.

Amb tot, la resolució no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació en contra davant la sala II del Tribunal Suprem

El doctor Eduardo Vela, que va ser director de la Clínica San Ramón de Madrid, epicentre de la trama, s'ha assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Madrid per un delicte de sostracció, suposició del part i falsedat documental. Vela va ser la mà dreta de sor María, la monja que va morir el 2013 dies després de declarar per un dels casos.El fiscal demanava per a ell onze anys de presó. La seva defensa, però, va demanar que es valorés la conveniència de fer el judici pel seu estat de salut.

Per a la fiscal, la prescripció al·legada per la defensa en el judici i en la instrucció no es dona, ja que al seu parer la conducta il·lícita no hauria cessat. L'Audiència ja va exposar en un resolució anterior que els delictes dels quals s'acusa el doctor Vela estan vinculats al delicte de falsedat, que no prescriu. Aquesta infracció penal se li imputa per falsificar el comunicat de naixement de la denunciant.

Inés Madrigal, presidenta de SOS Bebès Robats, va ser la dona que va fer seure Vela en un banc dels acusats. Va néixer el juny del 1969 a la Clínica Sant Ramon. Va ser un "regal" de Vela a la seva mare adoptiva, que va morir el 2013 enmig del procés penal.

Amb 18 anys, els seus pares li van confessar que era adoptada i el 2010 la seva mare li va explicar la veritat. I el van portar als tribunals. Milers de casos de nadons robats han estat arxivats perquè han prescrit, però el de Madrigal va tirar endavant.

stats