Abusos

Almenys quatre dones denuncien haver estat drogades amb injeccions durant els Sanfermines

Creix la preocupació pels primers casos d'aquesta pràctica a la península Ibèrica després que es detectés a Eivissa

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Multitud en una festa de Sanfermines

BarcelonaSet dones i un home han denunciat que van ser drogats contra la seva voluntat durant els Sanfermines, a Pamplona, quatre dones de les quals van denunciar que les havien drogat en concret injectant-los alguna substància amb una xeringa. Segons van relatar als serveis d'emergències durant la nit del 9 de juliol, les quatre dones havien notat una punxada i després s'havien marejat, i fins i tot en algun cas havien perdut el coneixement. Cap va poder reconèixer la persona que els hi havia injectat la substància. Aquesta pràctica no és la primera vegada que es detecta a Espanya: a finals de juny a Eivissa una jove de 18 anys va denunciar que l'havien drogat contra la seva voluntat, després de llevar-se amb un blau al braç i no recordar res de la nit anterior. Aquest nou mètode de submissió química està provocant força preocupació arreu, ja que acostuma a estar vinculada a robatoris i agressions sexuals i encara és molt desconeguda perquè és molt complex detectar les substàncies utilitzades.

La Policia Foral de Navarra va activar el protocol contra la submissió química en tots els casos denunciats, que consisteix a recollir mostres per analitzar-les de forma immediata, i el govern va demanar a la població "prendre un paper actiu si presencia situacions d'abús o agressió sexual a dones, especialment si es produeixen a dones sota els efectes de l'alcohol o les drogues". Segons el vicepresident del govern de Navarra, Javier Remírez, els resultats de les anàlisis "no mostren substàncies que poguessin alterar el comportament". El més probable, doncs, és que es tracti d'una substància sedant que pot provocar amnèsia, com les que es fan servir en els casos de submissió química. Una de les drogues més utilitzada arreu d'Europa en aquest tipus de pràctiques és el GHB, l'èxtasi líquid, coneguda com "la droga del violador" i que actua com a depressor del sistema nerviós. Els símptomes més habituals sota els efectes d'aquesta substància són el vertigen, les nàusees i el mal de cap, així com la desorientació i el cansament. Un dels principals problemes que hi ha a l'hora d'investigar els casos és que al cap de poques hores de ser injectada, la droga ja no és detectable a la sang.

L'onada de casos a Europa

Needle spiking injection spkining és el nom amb què es coneix aquesta pràctica al Regne Unit. Fa mesos que diferents països europeus registren cada vegada més casos de needle spiking: Suïssa, França, Bèlgica i el Regne Unit han viscut allaus de denúncies de dones per haver estat víctimes d'injeccions de drogues sedatives. El novembre de 2021 les joves britàniques i belgues van organitzar un boicot als locals d'oci nocturn i es van quedar a casa sense sortir de nit per protestar contra la manca d'acció davant l'increment de casos. El moviment de protesta va arribar a recollir milers de testimonis i històries a través de les xarxes socials. El Regne Unit, entre setembre de 2021 i gener de 2022, va registrar més de 1.200 denúncies per submissió química. A França, la xifra de queixes interposades per clients de discoteques no para de créixer: només entre finals de març i el mes de juny va arribar a les 300.

A Catalunya, tot i que els Mossos no han concretat quin percentatge dels fets relacionats amb la violència sexual té lloc als locals d’oci, l’enquesta sobre victimització del 2019 situava el 15% dels casos als bars de copes o a les discoteques. Per primer cop, una de les dades que ha facilitat recentment la policia és que a Catalunya es posa una denúncia cada dos dies per violència sexual amb submissió i vulnerabilitat química. Des de l’any passat fins al 12 de juny d'enguany s’han recollit 288 casos: 167 per submissió –quan algú posa una substància a la beguda– i 121 per vulnerabilitat –quan algú s’aprofita d’una persona que està sota els efectes de l’alcohol o una altra droga–. De moment, però, no consten denúncies per cap punxada.

stats