Violència contra les dones

El matrimoni forçat es combat al Regne Unit amb una unitat especial de suport a les víctimes

El model inclou també la prevenció amb xerrades i actes de sensibilització

2 min
Les mans de Hafsa es van veure decorades el dia del seu casament a un poble anomenat Joymoni d'una zona costanera de Mongla al districte de Bagerhat, a Bangla Desh, on hi ha una de les taxes més altes de matrimonis infantils.

LondresDes del 2005 al Regne Unit hi ha una unitat especialitzada, la Unitat de Matrimoni Forçat (FMU), que intenta protegir dones o menors obligades a casar-se amb algú que no desitgen. Depèn del ministeri de l'Interior i del ministeri d'Exteriors, perquè gairebé tots els casos, més del 88%, tenen lloc fora del país. D'altra banda, també hi ha dos números de telèfon i una bústia de correu electrònic específics perquè les víctimes puguin denunciar o buscar ajuda i assessorament. Així mateix, es pot contactar amb la unitat especialitzada a través de les xarxes socials, on també es fa difusió de la seva tasca. Finalment, es fan actes i xerrades de sensibilització. En definitiva, els matrimonis forçats són un tema del qual es parla i s'intenta combatre. Però tot no és perfecte. Per exemple, els telèfons d'atenció i de denúncia de la policia no són sempre gratuïts. Depèn de factors com ara si es truca des d'una línia fixa o mòbil, o del tipus de contracte del titular que truca.

La policia metropolitana de Londres, Scotland Yard, també té un apartat específic a la seva pàgina web on informa del suport que es pot trobar a la unitat especialitzada, però també de les organitzacions sense ànim de lucre, set en total, que ajuden les víctimes i lluiten contra els matrimonis forçats. Una de les primeres que va començar a actuar, el 2008, Karma Nirvana, ha atès uns 100.000 casos fins ara. Entre els anys 2021 i 2022 van assistir 514 víctimes, 49 de les quals eren menors.

El 2011 es va registrar el cas més cruel: la nena forçada a casar-se tenia només 5 anys. Va ser una de les 400 menors que van rebre suport aquell any. El 2021, l'últim del qual es tenen dades oficials, la Unitat de Matrimoni Forçat va donar suport a 337 persones per un possible matrimoni forçat o mutilació genital.

També resulta molt important el testimoni de Sameem Ali, una dona de 53 anys que amb 13 va ser forçada a casar-se al Pakistan amb un home que llavors li doblava l'edat. Un any després tenia un fill i era sotmesa a abusos. Va poder fugir a Manchester quan tenia 18 anys. Ha narrat la seva experiència al llibre Belonging.

Forçar algú a casar-se és delicte criminal a Escòcia des del 2011 i a la resta del Regne Unit des del 2014. Tot i que abans, des del 2008, els tribunals ja emetien ordres de protecció a les potencials víctimes. Però com que es considerava que només era un delicte civil, el trencament de l'ordre judicial es castigava per desacatament al tribunal que l'emetia, però no pas pel fet de forçar algú a casar-se amb una persona que no volia. La raó que al·legaven els legisladors per no convertir el matrimoni forçat en un delicte criminal, i no només civil, era que hi havia el risc que la víctima no denunciés per evitar que les persones que l'obligaven a casar-se, normalment els pares, acabessin assegudes davant un tribunal o fins i tot condemnades a pena de presó. Però des del 2014 els matrimonis forçats són un delicte criminal a tot el Regne Unit i poden ser penats amb fins a set anys de reclusió.

stats