Salut
Societat 21/09/2022

Acord per salvar el model de concertació sanitària català

Junts i el PDECat pacten modificacions a la llei Darias a canvi de retirar les esmenes a la totalitat

2 min
Els diputats de JxCat Míriam Nogueras i del PDECat Ferran Bel en una imatge d’arxiu.

MadridJunts i el PDECat han anunciat un acord amb el govern espanyol per retirar les esmenes a la totalitat que havien presentat a la llei d'equitat sanitària, la llei Darias, i que s'han de votar aquest dijous al Congrés. Els dos grups catalans asseguren que en la futura norma es respectarà el model català de concertació en el sistema sanitari, que "no té res a veure amb les privatitzacions d'Ayuso", segons fonts de Junts.

En la mateixa línia, el portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, ha explicat que tant el PSOE com Unides Podem han entès que el model català és diferent del madrileny, ja que la gran majoria de concerts es fan amb entitats sense ànim de lucre o fundacions amb participació pública d'ajuntaments o consells comarcals. Bel ha posat l'exemple de l'Hospital de Sant Joan de Déu, que pertany a l'Església catòlica i que està integrat a la xarxa pública de salut.

Fonts coneixedores de les negociacions dels últims dies han destacat que el sector sanitari català estava molt preocupat pel contingut de la llei, en què els concerts es veuen com una "excepció", que hi havia un consens molt ampli entre els grups catalans, incloent-hi el PSC, per modificar la llei. En canvi, Unides Podem volia anar més enllà per limitar al màxim les privatitzacions. "Tant el PSOE com Unides Podem han entès que no es pot tirar endavant aquesta llei tenint Catalunya en contra", han explicat fonts de Junts. ERC també facilitarà la tramitació de la llei.

La llei Darias substituirà la que va aprovar José María Aznar el 1997, que permetia la prestació de serveis sanitaris i sociosanitaris mitjançant entitats privades i que ha estat aprofitada pel govern madrileny per privatitzar part del seu sistema.

stats