Violència masclista

Tres acusats neguen una violació en grup: "Ningú la subjectava, feia el que volia"

Els processats per l'agressió múltiple de Sant Boi intenten desmuntar el relat de la víctima

3 min
Captura de pantalla de la declaració d'un dels acusats durant el judici per la violació en grup d'una noia a Sant Boi el 2018

BarcelonaEl judici contra els tres homes acusats d'haver violat en grup una noia a la sortida d’una discoteca de Sant Boi el 2018 va començar dijous passat a l’Audiència de Barcelona. La víctima va assegurar que els detinguts la van obligar a pujar al seu cotxe, la van portar a un descampat i la van forçar, mentre alguns d’ells feien fotos i vídeos amb el mòbil, que després van passar als seus contactes. Aquest dilluns els processats han donat una versió diametralment oposada a la de la noia i han assegurat que va ser ella qui els va estar “provocant” i qui va demanar-los de tenir relacions. “Ningú la subjectava, ella feia el que volia”, ha assegurat un dels processats.

A l’hora de defensar-se, un dels acusats ha arribat a assegurar que la víctima va dir-li en algun moment de la nit que abans “havien abusat d’ella, que l’havien violada”. “Però aquella mateixa nit?”, li ha preguntat amb estupefacció el jutge que presideix el tribunal. L’acusat ha explicat que en aquell moment no va caure en preguntar-l'hi, però que després va pensar que havia pogut ser “aquella mateixa nit”. “I això no va fer que es plantegés res vostè en aquell moment?”, li ha tornat a preguntar el magistrat: “Nosaltres la vam tractar superbé”, li ha respost.

Els forenses van trobar restes biològiques dels tres investigats a la roba i en algun cas a les ungles de la víctima. Com que no hi ha dubte de l’existència dels actes sexuals, la línia de defensa dels acusats es basa en el consentiment de la noia. Segons la versió dels homes, va ser ella qui va pujar voluntàriament al cotxe, qui va demanar a un dels homes que li tragués els sostenidors “perquè li feien nosa”, qui els va demanar que la fotografiessin tirant-se alcohol damunt dels pits –“feu-me fotos, perquè veieu les meves tetes de 5.000 euros”, els hauria dit–, qui els va demanar després d'anar a un lloc “més apartat”, qui va estar tota l’estona “provocant-los” i la primera també a l’hora de prendre la iniciativa per fer-los petons, practicar-los una fel·lació o demanar a un dels homes que la penetrés. “Quan una persona vol, no hi ha res de dolent”.

La Fiscalia no s’ha cregut les explicacions dels acusats. Els continua demanant entre 43 i 46 anys de presó per haver violat la noia en grup a l’interior del vehicle i ha augmentat la indemnització per a la víctima. Dijous passat la noia va explicar al tribunal que la seva vida "ha canviat completament" a partir de l’agressió: “Arran del trauma no sé com gestionar-ho tot, encara no surto sola, haig d’anar acompanyada i no parlo amb desconeguts”, va dir. Segons la versió de la víctima, els acusats van aturar el cotxe mentre ella era fora de la discoteca, la van fer entrar per la força al maleter, la van portar a un descampat i la van violar per torns a dins el vehicle, mentre la resta l'agafaven pels braços i pel cap.

Els Mossos i la majoria de pèrits que han declarat en el judici no tenen cap dubte que la noia va ser víctima d’agressions sexuals. En canvi, les defenses han aportat el testimoni de dues psicòlogues per intentar fer trontollar la credibilitat de la noia. Segons han dit aquests pèrits, el seu relat no és “coherent”, ni “concret”, ni està ben “delimitat en el temps”. El jutge que presideix el tribunal ha posat en dubte la metodologia del seu informe, que també descarta que els acusats tinguin el perfil d’un agressor sexual. “Estic estupefacte que vostès [en referència a les defenses] preguntin [als pèrits] pels nivells de credibilitat de la víctima. Precisament si alguna raó de ser té aquest tribunal és avaluar aquesta qüestió”, ha criticat el magistrat.

stats