Societat 25/05/2020

Catalunya proposa reunificar Barcelona i l'àrea metropolitana a partir de l'1 de juny

El Govern també demanarà que Girona, Catalunya Central i lès àrees del Penedès i el Garraf passin a la fase 2

G.g.g. / M.o. / L.v.
5 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu.

Santa Coloma de Gramenet / BarcelonaBarcelona deixarà d'estar aïllada a partir de dilluns que ve, 1 de juny, si el ministeri de Sanitat aprova divendres la reunificació de la ciutat i la seva àrea metropolitana en una única regió sanitària. Després d'un mes i mig separades excepcionalment per controlar l'impacte del virus a les àrees més densament habitades i un cop ha quedat constatat que "tenen una evolució epidemiològica semblant", el Govern ha anunciat aquest dilluns que demanarà al govern espanyol que les tres unitats territorials tornin a ser una, la regió sanitària de Barcelona. A més, la lliure circulació entre els municipis de l'àrea metropolitana servirà per "esponjar" l'alta densitat de la capital, segons la conselleria de Salut.

Catalunya proposa reunificar Barcelona i l'àrea metropolitana a partir de l'1 de juny

"Estem analitzant si permetre la mobilitat metropolitana ens fa augmentar molt el risc", ha avançat al matí la consellera de Salut, Alba Vergés, en referència a la impossibilitat d'alguns ciutadans de creuar un carrer perquè viuen al límit fronterer entre regions. Per exemple, els veïns del carrer Riera Blanca, al barri de Sants, no podrien creuar de vorera perquè a l'altra banda hi ha l'Hospitalet de Llobregat. Si l'executiu que presideix Pedro Sánchez dona llum verda a la nova proposta, però, serà possible reprendre la mobilitat entre municipis: Barcelona ciutat, la Metropolitana Nord (les comarques del Barcelonès nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental) i la Sud (la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat i la comarca del Baix Llobregat).

L'evolució epidemiològica a les tres regions és bona: segons l'informe del ministeri de Sanitat que va permetre a l'àrea metropolitana de Barcelona passar a la fase 1, i a què l'ARA n'ha tingut accés, la circulació del covid-19 és "de nivell baix". Barcelona registrava a data del 22 de maig un total de 34,8 casos per cada 100.000 habitants; la Metropolitana Nord, de 21,8 casos, i la Sud, de 31,2 casos. Una taxa de contagi que evidencia que tots tres territoris es mouen en un mateix sentit.

Dos dels criteris clau que es fan servir per valorar l’avenç de les regions sanitàries de fase –i que constaten si la tendència de l’epidèmia és bona– són la capacitat diagnòstica i l’ocupació de llits per a malalts crítics. Pel que fa a la detecció de positius, es remarca que només a les tres zones tenen capacitat per fer més de 6.000 PCR al dia i que el temps entre l’inici dels símptomes i la realització de les proves és “força bo”, amb una mitjana d’espera de tres dies, quasi complint l’estàndar de les 48 hores. Els nivells de casos que atén l’atenció primària també són adequats: en els últims dies, un 21% dels pacients sospitosos es van poder fer una prova PCR.

El ministeri, a més, posa un excel·lent a la disponibilitat de llits barcelonina. “L’ocupació total dels llits mostra una pressió mitjana-baixa sobre el sistema sanitari, amb 72,1% per a patologies agudes i 55,6% per a unitats de cures intensives (UCI)”, assenyala l’informe. Les dades exposades pel ministeri, que provenen del Govern, constaten que la transmissió del virus està activa però que ha perdut força.

“Estem analitzant si permetre la mobilitat metropolitana ens fa augmentar molt el risc”, ha avançat al matí la consellera de Salut, Alba Vergés, en referència a la impossibilitat d’alguns ciutadans de creuar un carrer perquè viuen al límit fronterer entre regions. Per exemple, els veïns de la Riera Blanca, al barri de Sants, no podrien creuar de vorera perquè a l’altra banda hi ha l’Hospitalet de Llobregat. Les converses sobre la idoneïtat d'aixecar barreres i reunificar la regió de Barcelona, pero, van començar divendres passat, quan el Govern va demanar uns dies per analitzar si la mobilitat podia augmentar molt el risc de contagis.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en representació de la resta d'ajuntaments metropolitans, ha insistit aquest dilluns al Govern que els ciutadans de Barcelona -entesa com la ciutat i l'àrea metropolitana- poguessin moure's entre municipis abans de l'1 de juny. "Estem a l'espera que es pugui resoldre en els propers dies. Som un territori interconnectat –ha dit–, amb el metro canvies de municipi sense tan sols saber-ho".

A la proposta que ha remès la consellera de Salut al ministre de Sanitat, Salvador Illa, també es contempla que les àrees bàsiques sanitàries (ABS) del Garraf i l'Alt Penedès, inicialment incloses en la Metropolitana Sud però des de fa dues setmanes constituïdes com a unitats territorials independents, continuin avançant per lliure i passin a la fase 2, juntament amb les regions de Girona i Catalunya Central.

Possible rebrot a Lleida

De fet, l'única regió que incompleix el calendari previst és Lleida: la Generalitat va confirmar que caldrà esperar uns dies més abans de demanar que la regió de Ponent passi a la fase 2, com li tocaria –fa 14 dies que va entrar a la fase 1– a causa d'un augment de nous casos en les últimes dues setmanes. El dia 11, quan va aprovar-se la proposta de desconfinament a fase 1, la taxa d'incidència acumulada a 7 dies era de 12,1 casos per 100.000 habitants. A data 22 de maig, aquesta va créixer fins als 42,7 casos. Els últims cinc dies s'han notificat 221 casos positius nous perquè, segons Salut Pública, s'han detectat focus en empreses agroalimentàries.

"Acabarà venint, no ens obsessionem amb l'avui i amb la fase en què estem, sinó en com fem les coses per protegir-nos al màxim entre tots", ha defensat hores abans la consellera en referència a la reunificació de Barcelona. Vergés, que ha criticat el sistema de fases fixat pel govern espanyol perquè –ha dit– posa més el focus en el quan es fan les coses que en el com, ha demanat donar missatges més "clau" a la ciutadania de com s'han de fer les coses i ha considerat bàsic, per exemple, reduir els contactes abans d'anar a visitar algun familiar a una residència de gent gran."Hem d'evitar generar moltes cadenes de transmissió alhora", ha defensat Vergés, que ha assegurat que es podrà fer tot però que cal evitar, per prevenció, fer-ho tot alhora. "El risc de rebrot sempre hi és", ha avisat.

La consellera ha assegurat, en aquest sentit, que el Govern treballa en un pla per permetre les visites a les residències i que no es vol haver d'esperar a la fase 3 per autoritzar-les. "La nostra obsessió és fer-ho de la manera mes segura", ha assegurat.

Després del toc d'atenció del ministeri de Sanitat a la manera com es fa el recompte de defuncions a Catalunya, la consellera ha tornat a defensar la manera de fer del Govern, que assegura que es més "transparent" perquè recull les dades de manera més actualitzada. Vergés ha explicat que aquest cap de setmana ha parlat amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i que s'han "aclarit" sobre la polèmica de les dades. Assegura que les xifres no casen perquè s'agafen de registres diferents: les que s'envien al ministeri es treuen dels registres de salut pública, on els serveis de vigilància epidemiològica han de vigilar moltes coses. El Govern, en canvi, s'ha dotat d'un sistema per tenir les dades en temps real a traves d'un procediment amb les funeràries, i per això surten més defuncions. "Volem donar les dades com més actualitzades millor", ha assegurat.

Pel que fa a la possibilitat d'escurçar la durada de les fases, la consellera ha assegurat que el Govern sempre ha defensat la "flexibilitat" i que si es demana un pas de fase serà perquè estan "segurs" que es pot fer. "Aquesta crisi s'està gestionant malament en el sentit de voler planificar fases, posar dates abans d'hora i generar expectatives i frustracions", ha criticat. La consellera ha negat, però, que ara mateix tinguin sobre la taula accelerar el pas a la fase tres de les zones que ja estan a la fase dos.

stats