URBANISME
Societat 14/05/2018

Adrià pot continuar les obres d’El Bulli

Roses concedeix la llicència per finalitzar els treballs exteriors

Maria Garcia
2 min
Imatge d’arxiu del cuiner Ferran Adrià, a peu de l’obra que s’està fent a la cala Montjoi de Roses.

GironaDesprés de dos anys d’entrebancs, sembla que el projecte estrella del cuiner Ferran Adrià, El Bulli 1846, comença a veure la llum. L’Ajuntament de Roses va aprovar aquest dilluns la llicència per fer les obres exteriors del nou centre d’innovació gastronòmica que Adrià està aixecant a la cala Montjoi, on estava situat l’antic restaurant. Només falta que els promotors defineixin els acabats de dos dels edificis -el Worksharing i el Brainstorming- i que entreguin la documentació administrativa necessària perquè les màquines finalitzin els treballs exteriors que inclouen un aparcament, un espai per a la rebuda de visitants i la restitució de la vegetació, entre d’altres. Paral·lelament, els últims mesos els promotors han avançat les obres interiors del nou centre, que comptaven amb una llicència diferent i, per tant, no es van haver d’aturar.

Des que van començar les obres, el març del 2015, els impulsors no han parat de trobar-se amb traves que han sumat nous retards a les previsions inicials. De fet, les obres del nou Bulli van començar amb molta polèmica perquè entitats ecologistes com IAEDEN- Salvem l’Empordà van denunciar que el projecte inicial preveia una ampliació del 50% respecte a l’antic restaurant, cosa que obligava la Generalitat a buscar fórmules legals, ja que l’equipament està situat en ple Parc Natural del Cap de Creus i la legislació només permet ampliacions de màxim el 20%. Al final Adrià va renunciar al projecte de màxims i es va cenyir a ampliar-lo complint la normativa. Però els entrebancs no van acabar aquí.

Un any després, el març del 2016 i també arran de les denúncies dels ecologistes, l’Ajuntament de Roses va aturar les obres que es feien a l’exterior perquè no tenien autorització i perquè es volien construir noves edificacions -com la caseta de vigilància, el pavelló de control d’accés i l’aparcament- que no complien el pla especial de la zona, que està protegida.

Nou projecte

Els promotors van presentar un nou projecte i el juliol passat la comissió d’Urbanisme de la Generalitat els va donar llum verda per reemprendre les obres. Si els treballs no pateixen més retards, els promotors esperen que el nou centre obri les portes el 2019. Precisament fa uns dies, en una entrevista a l’ARA, Ferran Adrià i Gabriel Bartra, cap de continguts d’El Bulli Foundation, van revelar alguns detalls del nou espai, que incorpora al nom les 1.846 creacions que van elaborar al restaurant: “S’ha aprofitat l’espai exterior per fer un recorregut museístic en què s’expliquin la creativitat i la innovació a escala global. I a l’interior, es farà recerca sobre la innovació en restauració gastronòmica interactuant amb altres disciplines”, van destacar.

stats