Societat 23/06/2017

Qui és Timur Alarcon, el jove que relloga pisos de Barcelona a turistes per Airbnb?

Afloren més casos de frau com el de la dona que ha hagut de llogar el seu propi pis per recuperar-lo

Ara
3 min
Els visitants tenen l'alternativa dels pisos turístics

BarcelonaEs diu Timur Alarcon i es presentava com un noi educat, viatjat i amb coneixement d'idiomes. És un noi de 26 anys, de nacionalitat russo-xilena i deia que era assessor financer d'una empresa internacional que l'havia enviat uns mesos a Barcelona. Així ho va repetir en diverses ocasions als particulars o les immobiliàries a les quals llogava un pis. Després, els rellogava a turistes a través de la plataforma Airbnb. Els casos de frau perpetrats per aquest jove s'estan estenent com una taca d'oli.

I és que el cas de la Montse Pérez no és l'únic. La denúncia de la barcelonina que s'ha vist obligada a llogar el seu propi pis a través d’Airbnb per poder recuperar-lo de mans del seu llogater, que l’utilitzava com a pis turístic sense el seu permís, ha fet aflorar més casos de frau. Timur Alarcon és qui hauria llogat el pis, però aquest jove té llogats almenys quatre habitatges més, segons publiquen 'La Vanguardia' i 'El Periódico'.

Així, el jove té pisos llogats al Poblenou, a la Boqueria, al Raval i a la Barceloneta. En tots els casos, el noi feia servir el mateix sistema: llogava durant uns mesos un pis, després l'anunciava a Airbnb i el llogava per uns 150 o 200 euros la nit a turistes. Probablement forma part d'una xarxa que explota els habitatges a Barcelona.

Així ho ha explicat el Juan a 'El món a RAC1'. Va delegar a una immobiliària la gestió del lloguer del seu pis i l'empresa va trobar un inquilí que complia els requisits, a mitjans de març. "Anava ben vestit i era educat", ha explicat el Juan. Els problemes van arribar uns dies després, quan el propietari va començar a rebre trucades de la comunitat de veïns alertant que al seu pis hi pujava i en baixava molta gent. "Havia tret un sofà a la terrassa i al seu lloc havien posat un llit de matrimoni", ha relatat. Va intentar contactar-hi, però no és gens fàcil: "Fa olor d'estafa", ha dit.

El mateix li ha passat a la Beatriz. Després d'un temps llogant a turistes, va decidir deixar el seu pis a una parella arran de les queixes dels veïns. En marxar els llogaters, l'agència li va proposar que l'ocupés un jove assessor financer. Timur Alarcon va signar el contracte l'1 d'abril. Com en el cas del Juan, quan van començar a arribar turistes, la Beatriz va voler demanar-li explicacions. Només va obtenir una resposta: "Fuck you".

L'Ajuntament va anunciar que multarà Timur amb almenys 30.000 euros. El proper pas serà tramitar una ordre de cessament perquè els afectats puguin rescindir el contracte de lloguer davant del jutjat.

Obrir una via civil per acabar amb el contracte, la solució

Què poden fer els afectats? El coordinador de la comissió de normativa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Isidor Garcia, indica que s'ha evidenciat que quan algú relloga un pis que no és de la seva propietat, el propietari real "té poques garanties", sobretot perquè quan un apartament és turístic tot i no tenir llicència, a qui primer s'investiga és el propietari.

La llei diu que cal una autorització expressa per rellogar un pis, de manera que si es fa sense aquest permís, com ha passat en aquests casos, l'única opció per als propietaris és negociar la rescissió del contracte. Si l'inquilí no vol acabar el contracte, el propietari pot denunciar-ho als jutjats, però no serà cap delicte. "Cal obrir una via civil per extingir el contracte, però no hi ha delicte", assegura.

El que sí que podria ser un delicte per estafa és si l'inquilí deixa de pagar el lloguer als propietaris però a la vegada s'està lucrant rellogant-lo a terceres persones, segons apunta García.

Segons ell, llogar el seu propi pis per poder recuperar-lo no és la solució. Garcia diu que per evitar aquest tipus de problemes, caldria obligar a les plataformes de lloguers com Airbnb a garantir que ets el propietari del pis o almenys tens l'autorització per rellogar el pis. "Els propietaris s'estalviarien problemes, l'administració controlaria la situació i el turista tindria la certesa absoluta que no hi anirà ningú més que ells", apunta. "No ens enganyem: ara mateix no hi ha seguretat jurídica", afirma Garcia.

Airbnb es compromet a actuar contra les males pràctiques

En un comunicat aquest divendres, el director general d'Airbnb Màrqueting, Arnaldo Muñoz, ha assegurat que s'està investigant el cas del relloguer del pis de la Barceloneta. "Som conscients que la mida de la plataforma genera molts processos i en ocasions pot haver-hi errors als quals intentem donar solució el més aviat possible. Estem compromesos amb eliminar els mals actors de la plataforma", ha assegurat.

stats