Societat 28/10/2019

La terra ancestral de l''Homo sapiens sapiens' és el sud d'Àfrica

Se sabia que el continent africà era la terra natal de l'humà modern, però no el lloc concret

Efe
2 min
La tercera mà  dels neandertals

LondresEl sud del riu Zambezi, al sud d'Àfrica, pot ser la terra ancestral on van sorgir els humans d'anatomia moderna, fa 200.000 anys. Fins ara se sabia que Àfrica era la terra natal de l'humà tal com el coneixem avui, però no la zona exacta d'aquest origen. Això és el que ha donat a conèixer aquest dilluns la revista Nature, que ha aportat context geogràfic a l'evolució humana.

"Ha estat clar durant un temps que els humans anatòmicament moderns van aparèixer a Àfrica fa aproximadament 200.000 anys. El que s'ha debatut durant molt temps és el lloc exacte d'aquesta aparició i la dispersió posterior dels nostres primers avantpassats", ha afirmat Vanessa Hayes, la principal autora de l'estudi, elaborat per l'Institut Garvan d'Investigació Mèdica de Sidney (Austràlia).

Segons la científica, l'ADN mitocondrial actua com "una càpsula del temps" en acumular canvis al llarg de generacions. Així, comparar el codi genètic dels diferents individus ha permès saber com de relacionats estan entre ells. Combinant l'estudi de l'evolució dels nostres avantpassats amb la distribució lingüística, cultural i geogràfica s'ha arribat a la conclusió que l'origen dels primers Homo sapiens sapiens se situa al sud del riu Zambezi, en una àrea de Botswana, Namíbia i Zimbàbue.

La terra ancestral de l''Homo sapiens sapiens' és el sud d'Àfrica

La regió identificada avui és desèrtica i amb salines, però al seu dia va ser un gran llac dues vegades més gran que el llac Victòria. El llac es va dividir en d'altres més petits fa 200.000 anys fins a formar una gran zona humida, on els humans es van establir. Era una regió verda, on van quedar-se durant uns 70.000 anys, fins que el clima va començar a canviar i van dispersar-se. Aquestes migracions van donar pas, diuen els científics, al desenvolupament humà i la seva diversitat ètnica i cultural.

Per entendre aquestes primeres migracions, Axel Timmermann, de la Universitat Nacional de Pusan, ha analitzat dades geològiques del sud d'Àfrica dels últims 250.000 anys. Segons l'expert, un canvi climàtic pot crear corredors verds per on els avantpassats van migrar per primera vegada. "Aquests primers migrants van deixar enrere una població a la seva terra natal", ha indicat Hayes, puntualitzant que els descendents d'aquest grup d'éssers humans es pot situar avui a Kalahari, al sud d'Àfrica.

stats