Violència sexual

L’Escola Pia admet haver amagat les agressions d’un pederasta al Senegal durant 18 anys

La institució ha portat el cas a la Fiscalia i demana perdó després d'admetre que va tenir coneixement del cas el 2005 però que els anteriors responsables el van amagar

2 min
Imatge d’arxiu d’un religiós alemany entrecreuant les mans.

BarcelonaNou cas de pederàstia a l'Església. L'Escola Pia ha fet públic a través d'un comunicat que ha denunciat a la Fiscalia un escolapi ja expulsat de la institució, Manel Sales, per agredir sexualment diversos menors al Senegal durant 25 anys, entre el 1980 i el 2005. Els escolapis també han posat el cas en coneixement de les autoritats eclesiàstiques perquè emprenguin accions. Admeten que els responsables de l'orde van tenir coneixement del cas l'any 2005, però van limitar-se a fer tornar el religiós a Catalunya i apartar-lo de tasques en què tingués contacte amb infants, sense atendre les víctimes ni denunciar el cas per la via penal o eclesiàstica com "corresponia". Per això el nou provincial de l'orde, Jordi Vilà (que està al càrrec des del març passat), ha volgut demanar "públicament perdó" i engegar ara totes les vies, que arriben més de 18 anys tard.

Les accions arriben després d'un informe de la Comissió de Menors Abusats Sexualment a l'Església al Senegal, que conclou que Sales va agredir sexualment "una important quantitat" de menors durant els 25 anys que va treballar en diverses poblacions d'aquest país. Tot i que no es quantifica el nombre exacte de víctimes, la institució assegura que el religiós "enganyava" els menors i "s'aprofitava" de la seva "autoritat i ascendència" sobre els infants per poder agredir-los. Els testimonis consultats per la comissió han apuntat que alguns responsables de les escoles on havia treballat Sales i altres escolapis n'estaven al cas.

La primera denúncia va arribar l'any 2005 per part d'un grup de catalans amb vinculació amb el Senegal (alguns dels quals han format part de la comissió investigadora que ha presentat ara el seu informe). Arran d'aquesta comunicació, l'orde (que en els últims 18 anys ha estat coneixedor de la situació) va fer tornar Sales a Catalunya i el va apartar de qualsevol tasca en què tingués contacte amb menors. Malgrat tot, admeten, va continuar tenint durant anys un paper "actiu" entre els escolapis, exercint com a rector, secretari provincial i membre del Consell Presbiteral de l'Arquebisbat de Barcelona. Els denunciants també haurien posat el cas en coneixement d'altres "autoritats i entitats" de l'Estat, sense que ningú, admeten, mogués fitxa.

Segona denúncia

L'any 2018 una ciutadana francesa va denunciar novament Sales. Els escolapis expliquen ara que arran d'aquesta nova comunicació els responsables de l'orde van parlar amb el pederasta confés que hauria admès els fets i identificat algunes de les víctimes. L'orde assegura que va intentar aproximar-se als afectats i oferir-los ajuda i subratlla les dificultats de les mateixes víctimes per assumir els fets i denunciar-los penalment, ja que "l'homosexualitat està penada al Senegal". També expliquen que va comunicar els fets a les autoritats del país, així com a Roma, que va acabar expulsant Sales dels escolapis un any després, el 2019.

El febrer passat es va crear la nova comissió, que és la que ara ha engegat els treballs per fer públic el cas per totes les vies. L'orde assegura que vol "responsabilitzar-se pel que es va fer malament" i insisteix en demanar "perdó" tant públicament com a les víctimes i a posar-se a la seva disposició per "acompanyar-los" i "atendre'ls". L'actual provincial considera "inacceptable" que el 2005 no es fes res en aquest sentit "amb l'argument de protegir la institució" i subratlla que l'actual direcció considera "imprescindible" denunciar i lluitar contra qualsevol forma de violència sexual, davant de la qual expressa la seva "indignació, rebuig i repulsa".

stats