L'Hospital Clínic va atendre 14 joves agredides sexualment per taxistes l'any passat

L'IMET està preocupat i assegura que cada cop que s'ha detectat un cas han retirat la llicència al conductor

ARA
2 min
Taxis en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Hospital Clínic va atendre el 2021 14 noies de menys de 25 anys que asseguraven haver estat agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa després d'haver sortit de nit. Es tracta d'un percentatge petit de les 468 víctimes d'atacs sexuals ateses l'any passat a l'Hospital, que és el centre de referència en aquest tipus de casos. Però la dada ha generat preocupació, no només perquè és una constatació que la violència sexual envers les dones continua creixent, sinó perquè el taxi s'identifica com un servei segur.

De fet, en les últimes hores el col·lectiu ha destacat que es tracta d'un volum petit de casos tenint en compte els prop de 14.000 professionals que diàriament circulen per l'àrea metropolitana i que al cap de l'any fan uns 10 milions de viatges en total. Malgrat tot, des de l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) diuen que estan preocupats i expliquen que cada cop que s'han trobat amb un cas com aquest han estat contundents i han retirat la llicència al conductor.

"És una prioritat que el taxi sigui un lloc segur tant per al taxista com per a l'usuari", ha dit la gerent de l'IMET, Maria Teresa Carrillo. "Només que hi hagi una víctima ja és preocupant", ha dit a Betevé. Des de l'IMET asseguren que en els últims anys els han arribat cinc casos. En tots s'ha obert un expedient informatiu al conductor i li han suspès la llicència de taxi cautelarment, fins que hi hagi sentència judicial. En els darrers mesos l'organisme també s'ha posat en contacte amb el servei de Violència sobre la Dona de la Fiscalia per coordinar-se i demanar als jutjats que els comuniquin les sentències condemnatòries de casos d'agressió sexual en les quals hagi intervingut un taxista.

Evitar criminalitzar el sector

Des del sindicat Élite Taxi s'han condemnat frontalment els casos reportats pel Clínic. "En el sector del taxi mai hi poden tenir cabuda persones que d'una manera o una altra atemptin contra els drets i la dignitat de les persones en les seves diferents formes", assegura en un comunicat el sindicat, que demana no criminalitzar tot el sector.

També asseguren que el sistema compta amb "les garanties i la seguretat suficients" perquè aquests atacs siguin perseguits i es pugui apartar del servei els seus autors.

stats