Societat 01/12/2015

Agricultura considera "pràcticament eradicat" el cargol poma al Baix Empordà

Tot i així, caldrà esperar un any per avaluar l'èxit de les mesures de xoc

Josep Pastells
2 min
Foc al camp per acabar d'eliminar el cargol poma al camp on van detectar quatre exemplars adults i 27 postes l'agost d'aquest any / ACN

Palau-satorLa finca agrícola de 2,9 hectàrees situada entre Palau-sator i Fontanilles (Baix Empordà) on l'agost passat es van detectar exemplars i postes del temible cargol poma està sent sotmesa des de les 12 del migdia a una crema controlada. L'objectiu és eliminar els exemplars que poguessin haver sobreviscut als tractaments amb saponines i cianamida càlcica aplicats prèviament a la parcel·la. “En principi tot està sota control i és molt poc probable que el cargol poma hagi sobreviscut. Pràcticament podem dir que s'ha eradicat, però en qualsevol cas deixarem el camp sec i el sotmetrem a una vigilància intensiva durant el que queda d'any i tot el 2016”, explica Jordi Giné, cap del Servei de Sanitat Vegetal del departament d'Agricultura.

Mitja dotzena de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i Agents Rurals executen en aquests moments la crema controlada de rostolls, l'última de les mesures de xoc que s'aplicaran enguany a la finca per impedir que la plaga s'instal·li a la zona, com va succeir fa set anys al delta de l'Ebre. “Després d'aquesta crema d'avui i de les accions d'agost i setembre és molt probable que s'hagi eradicat el cargol”, afirma Josep Pericay, president de l'Agrupació de Defensa de Vegetal (ADV) de l'arròs de Pals. “De moment tot està anant bé. Al gener hi haurà una nova reunió de la Comissió Tècnica de Seguiment creada dins del pla d’actuació per combatre el focus de cargol poma i llavors ho tornarem a valorar”, comenta Esther Agramunt, tècnica d'Unió de Pagesos.

Un any per declarar-lo eradicat

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ja va anticipar fa tres mesos que, encara que no apareguin més exemplars de cargol poma ni postes d'ous, caldrà un any per avaluar l'èxit de les mesures de xoc i declarar eradicada la plaga. Amb tot, Ciuraneta es va mostrar optimista i admetia que l'objectiu és que l'espècie invasora –un voraç mol·lusc, originari de l’Amèrica del Sud– no s'instal·li al Baix Ter, a diferència de les mesures de “convivència” dissenyades al Baix Ebre, on la plaga s'ha anat estenent malgrat els controls. El cargol poma està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, a tots els terrenys que ha colonitzat. Fins que l'agost passat no es va detectar a la parcel·la que avui s'està cremant al Baix Empordà, a Europa només s’havia detectat al delta de l’Ebre. El cargol poma hiberna sota terra i es desperta a la primavera, coincidint amb la sembra, disposat a devorar els brots d’arròs. Pot arribar a fer deu centímetres, repta per l’aigua a contracorrent i es reprodueix a gran velocitat.

“La vigilància no es limitarà a la parcel·la on es va localitzar el cargol, sinó que s'estendrà a 1,5 quilòmetres de desguassos d'aigua”, assenyala Jordi Giné. També es reforçarà el control de vehicles en trànsit a les carreteres locals amb l'objectiu d'evitar l'entrada del cargol poma, apunta el cap del Servei de Sanitat Vegetal.

stats