Societat 08/09/2016

El propietari dels hotels de Lloret que punxaven la llum deu 450.000 euros en impostos a l'Ajuntament

El consistori fa tancar els dos establiments que cometien frau i encara funcionaven i els dóna un termini de 24 hores per reallotjar els clients

Josep Pastells
2 min
Un grup de turistes entrant a l’Hotel Marina Sand, un dels establiments que punxava la llum.

Lloret de MarLa cadena Savoy, propietària dels quatre hotels de Lloret de Mar que tenien punxada la llum, deu 450.000 euros a l'Ajuntament per impagaments d'impostos durant els últims dos anys. L'alcalde, Jaume Dulsat, ha confirmat aquest migdia en una roda de premsa multitudinària que, després de fer tancar fa uns dies els hotels Sun Village i Mediterranean Sand, el consistori ha decretat el tancament dels altres dos hotels que es mantenien oberts amb grups electrògens, el Marina Sand i el Savoy. Des d'aquest matí, els dos establiments tenen un termini de 24 hores per reallotjar els prop de 800 clients afectats per la mesura.

"És una cadena formada per quatre societats diferents amb noms fiscals diferents, tot i que sabem que les persones que hi ha al darrere són les mateixes", ha explicat Dulsat, en clara referència a l'empresari José Luis Velasco Blanco, propietari dels quatre hotels que no pagaven l'electricitat. "La majoria del deute és pel subministrament d'aigua, però també hi ha altres taxes i impostos municipals", ha precisat l'alcalde. El Consell Comarcal de la Selva ja ha iniciat un procés d'embargament a les empreses implicades perquè satisfacin els rebuts pendents.

Segons Dulsat, el Savoy no ha complert l'obligació de resoldre la situació en el termini de 48 hores que li van donar i el Marina Sand resulta que, a més, "feia un ús fraudulent del gas". El Sun Village i el Mediterranean Sand, del mateix amo, són els altres dos hotels que no pagaven les despeses de llum, i que ja estan clausurats.

"Estem fent un esforç molt gran per promoure Lloret i una situació aïllada com aquesta ens fa molt de mal. No pot ser que les males pràctiques d'un sol empresari taquin la imatge de tot el municipi", va avisar abans-d'ahir l'alcalde. Va dir que l'Ajuntament i el Gremi d'Hostaleria es plantejaven denunciar Velasco "per perjudicar la marca turística del municipi".

A més d'acumular un deute de 210.000 euros amb Endesa en factures impagades, quatre hotels de Lloret de Mar han estat punxant el subministrament elèctric i en els últims mesos han arribat a defraudar uns 168.000 euros a la companyia elèctrica.

Les il·legalitats van començar a descobrir-se dijous de la setmana passada. Després que un incendi en el generador elèctric de gasoil del Sun Village obligués a desallotjar 238 persones, Endesa va adonar-se que l'hotel s'havia connectat il·legalment a la xarxa. El responsable de l'establiment va negar que s'hagués comès cap frau i va assegurar que operaven amb el generador que es va incendiar, però des de llavors les investigacions d'Endesa van permetre detectar tres casos més com aquest, tots relacionats amb hotels de Velasco.

"Si aquests quatre hotels han comès una estafa hi ha uns mecanismes legals molt clars i esperem que s'actuï amb fermesa", afirma Enric Dotras, president del Gremi d'Hostaleria de Lloret. Segons ell, aquests hotels, que havien passat les inspeccions i tenien tots els permisos en regla, ni tan sols estan agremiats.

stats