Societat 22/08/2019

L'Ajuntament negociarà que no hi hagi tants agents de la Guàrdia Urbana de vacances a l'estiu

Un 40% dels 2.800 agents que té la policia municipal descansen els mesos de juliol i agost

Ara
2 min
Dos agents de la Guàrdia Urbana a la plaça Reial de Barcelona.

BarcelonaTal com va avançar l'ARA, més del 40% de la plantilla de la Guàrdia Urbana està de vacances durant els mesos d'estiu. Aquest és un dret que es va pactar per ajudar a la conciliació dels agents abans de les Olimpíades, però que aquests últims dies s'està qüestionant per l'augment de delictes que pateix la ciutat els mesos de més calor. Ara l'Ajuntament ha decidit moure fitxa. Aquest dijous el consistori ha anunciat que iniciarà una negociació els pròxims mesos per evitar que la situació es repeteixi l'any vinent. La tercera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha reconegut durant una entrevista a Catalunya Ràdio que la negociació actual "ve de fa anys" i que és "voluntat" del govern afrontar-la perquè "canviï" i que entre els mesos de juny i agost no hi hagi una situació "tan acusada" com la d'enguany.

Bonet no ha concretat quants efectius hauria de tenir la Guàrdia Urbana l'estiu vinent. Aquest any, durant els mesos de juliol i agost, només han anat a treballar un 57% dels 2.800 agents que té la policia municipal de Barcelona. Un 40% dels efectius estan de vacances, però també cal tenir en compte l’absentisme laboral, que és entre el 3% i el 4% del total del cos.

Respecte a l'increment de la criminalitat que s'està registrant aquest estiu a la ciutat, Bonet ha admès que és "innegable" que a Barcelona hi ha hagut "un repunt de cert delictes", però ha evitat parlar de "crisi de seguretat", com sí que va fer el responsable en aquesta matèria, el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle. En aquest sentit, la tercera tinent d'alcalde ha subratllat que sobre la taula també hi ha altres eines per fer-hi front: 1.000 noves places d'agents de la Guàrdia Urbana i el compromís del govern d'incorporar 300 nous mossos d'esquadra a la ciutat a partir del setembre, per "corregir l'oblit" del departament d'Interior durant aquests anys, segons Bonet.

L'alcaldessa accidental ha defensat que aquesta situació de repunt de la delinqüència no és "ni crònica ni irreversible" i ha lamentat la percepció d'inseguretat. De fet, ha recordat que Barcelona continua rebent turisme i és seu de projectes internacionals, elements que haurien de fer veure que la situació a la ciutat no està "tan descontrolada".

stats