"Soc alcohòlica": la pandèmia empitjora les addiccions de les dones

Projecte Home adverteix que elles tenen més problemes de salut mental i més dependència econòmica

3 min
Una persona se serveix una beguda alcohòlica

Barcelona"Jo soc alcohòlica. Abans rebutjava la malaltia, però ara l'abraço, perquè he de caminar amb ella". La Maria va trucar a la porta de Projecte Home en plena pandèmia, "sense autoestima, sense dignitat i amb un sentiment molt gran de culpa" per haver recaigut en l'alcoholisme després de 23 anys. "Tenia una depressió molt profunda, no tenia ganes de vida i el que coneixia era l'alcohol". S'hi va refugiar i va acabar, de nou, "feta un nyap". Malgrat que "qualsevol pot ser addicte", com diu la Maria, el seu cas explica molt bé una de les conclusions que ha tret l'ONG de la pandèmia: les addiccions han colpejat especialment les dones amb més consum d'alcohol, més estigmes i menys suport familiar. I, a sobre, estan invisibilitzades: "Veure una dona borratxa és terrible. Les donen consumim en solitari".

De fet, només el 15% de les persones ateses per Projecte Home són dones, una diferència que s'explica perquè elles consumeixen drogues legals –alcohol, sobretot–, i ho fan a casa i soles. "Es tracta de consums invisibles: és una substància legal i de fàcil accés, i molt integrada en dinàmiques i celebracions familiars, cosa que ajuda a invisibilitzar l'addicció", ha explicat Oriol Esculies, director de l'entitat. En aquests contextos, les dones són especialment vulnerables: tenen un consum més cronificat, més problemes de salut mental (el 60% de les que accedeixen a l'entitat tenen un trastorn mental i, a més, una addicció, mentre que en els homes és el 20%) i més problemes greus amb la parella. Una de les dades que preocupa especialment Projecte Home és la fràgil situació econòmica de les dones: mentre que la feina és la principal font d'ingressos per a la majoria d'homes, ho és només per a una de cada quatre dones. El 51% de les dones ateses per Projecte Home depenen econòmicament de l'atur o d'altres ajudes socials. 

La cocaïna segueix sent la principal substància de consum

Tot i que les dones consumeixen més alcohol, la cocaïna és encara la substància principal de consum, perquè és molt majoritària entre els homes (el 54% dels atesos són addictes a aquesta substància). A molta distància hi ha l'heroïna, el cànnabis i les ludopaties, entre altres conductes addictives. En general, la situació és alarmant. En aquest any de pandèmia, l'ONG que lluita contra les addicions ha atès en total 1.279 persones, unes 100 menys que el 2019, però molt més al límit: "Ara arriben amb pitjor nivell econòmic, més empobrits, i amb un entorn més tensat. Si venen a Projecte Home, és que la vida se'ls ha ensorrat per tots costats", ha afirmat Esculies.

En aquest context, Projecte Home ha fet dues peticions. A les administracions, més recursos i inversions, atès que les xifres evidencien que el problema de les addicions a Catalunya està "cronificat" i que els centres de salut mental estan "desbordats". I a la societat, menys estigmes i més oportunitats per a les persones afectades. Per això, l'entitat avisa que declaracions com les del cantant Miguel Bosé, reconeixent que es drogava de manera habitual i que en va sortir "d'un dia per l'altre", són desafortunades. "Tothom pot sortir-se'n, d'una addicció, però ni és fàcil, ni és ràpid, ni hi ha una fórmula màgica que serveixi per a tothom", avisa Esculies. La Maria admet que el camí cap a la reinserció ha sigut molt dur: "Hi ha molts prejudicis. Caldria més informació, més testimonis i fer una prevenció constant".

stats