Successos

Tretze morts i cinc desapareguts en un tràgic incendi en una discoteca de Múrcia

La policia només ha pogut identificar tres cadàvers i continuarà buscant víctimes entre les runes

5 min
El rescat del cos d'una de les víctimes de l'incendi de la discoteca Teatre.

BarcelonaTragèdia a la zona d'oci nocturn Las Atalayas de la ciutat de Múrcia. Almenys tretze persones han mort, cinc estan desaparegudes i una vintena més han resultat ferides lleus en un incendi a l'interior d'una discoteca. El foc s'ha declarat aquest diumenge cap a les sis del matí i s'ha estès amb molta virulència. Tot i que inicialment s'havia assenyalat que l'origen era la primera planta de la discoteca Teatre, la policia té indicis per creure que l'incendi es va declarar a la planta baixa del local del costat, el Fonda Milagrosa, on s'han trobat tots els finats. Les primeres informacions apunten que la causa de l'incendi va ser un curtcircuit.

"Estem consternats i abatuts pels fets", ha afirmat des del lloc dels fets l'alcalde de Múrcia, José Ballesta, que estava visiblement commocionat. El 112 va rebre l'alerta que hi havia un incendi cremant sense treva diverses discoteques alhora a Las Atalayas, una àrea als afores de la ciutat on es concentren molts bars i discoteques. En un primer moment es creia que el foc afectava només la discoteca Teatre. La confusió tenia sentit: durant anys el Teatre i el Fonda Milagrosa, on realment han començat les flames, operaven com un únic local. Les flames s'han estès ràpidament a les discoteques annexes i una quarantena d'efectius dels Bombers de Múrcia i del Consorci d'Extinció d'Incendis i Salvament de la regió s'hi han desplaçat per extingir-les.

Alguns clients que van aconseguir sortir de la discoteca Fonda van denunciar que hi havia gent atrapada. Inicialment, es parlava d'un grup de vuit persones desaparegudes que celebraven una festa d'aniversari. Un cop extingides les flames, durant la inspecció, els efectius han trobat els primers cossos sense vida. Malauradament, al llarg del dia la xifra negra ha anat augmentant fins als tretze cadàvers i, fins ara, només s'ha pogut identificar la identitat de tres de les tretze víctimes.

A partir de la col·laboració de testimonis i amics i les denúncies dels mateixos familiars dels assistents a la festa (alguns des de fora d'Espanya), el balanç de desapareguts també ha anat creixent amb el pas de les hores. En aquests moments hi ha cinc persones en parador desconegut. Una sisena que s'havia inclòs en la primera llista de desapareguts ha estat localitzada hores després del succés.

Ballesta ha comparegut al vespre després de la reunió del comitè de crisi municipal amb els responsables dels cossos policials, sanitaris, d'emergències i de bombers, i ha explicat que a la zona on han estat trobats els tretze cadàvers no hi ha més cossos. Per la quantitat de persones que es calcula que encara eren a dins del local, però, "es continuen buscant desapareguts" entre la runa i es rastrejarà tota la superfície de les altres discoteques afectades.

Risc d'ensorrament del local

Al vespre, una quinzena de bombers continuaven treballant a la zona i, de fet, passaran la nit fent torns de vigilància juntament amb policies locals i nacionals. La possibilitat que l'edifici s'ensorri ha ajornat la tasca dels investigadors, tant per fer la recerca de més víctimes com per traçar l'origen del foc. Una part del sostre de la discoteca es va ensorrar i les condicions de l'immoble han obligat a fer tasques d'apuntalament de la infraestructura.

Segons el portaveu de la Policia Nacional a Múrcia, Diego Seral, caldrà esperar encara uns dies per identificar les causes del foc. Primer han de baixar les altíssimes temperatures a l’interior dels locals perquè la unitat científica i els policies judicials del grup d’homicidis puguin inspeccionar i recopilar proves. De fet, creu que la investigació (i l’atribució de potencials responsabilitats) es pot allargar “mesos”. 

L'alcalde de Múrcia, José Ballesta, a la zona de la tragèdia.
Familiars i amics de les víctimes arribant al lloc dels fets.

L'Ajuntament ja ha avançat que es personarà en el procediment judicial. "Tot això s'aclarirà fins a les últimes conseqüències, caigui qui caigui, sigui públic o privat", ha assegurat Ballesta, que també ha volgut deixar clar que la discoteca estava oberta en l'horari autoritzat.

Tres dies de dol per "catàstrofe"

A l’exterior dels locals afectats hi ha hagut un degoteig de familiars i amics de les persones desaparegudes des de primera hora del matí a l'espera d'obtenir informació sobre els éssers estimats que no els donen senyals de vida. Tots han estat redirigits a una zona d'informació, on hi ha un equip de psicòlegs i treballadors socials municipals i de la Creu Roja, a prop del Palau dels Esports. El consistori facilitarà allotjament i manutenció al cercle de les víctimes i dels desapareguts que s'han desplaçat a la ciutat de Múrcia. També el govern autonòmic oferirà habitacions d'hotel a aquells que ho necessitin.

L'Ajuntament ha declarat tres dies de dol. Es tracta d'un dels incendis més mortífers en un local d'oci nocturn a Espanya dels últims 33 anys. El 1990 un foc va cremar la discoteca Flying de Saragossa i hi van morir 43 persones. L'any 2009 una de les discoteques afectades pel foc, Teatre, va haver de ser desallotjada per la crema d'uns cables que en travessaven la façana. Les flames no van produir danys personals, però el fum es va filtrar a l'interior del local.

La discoteca Teatre de Múrcia després de l'incendi d'aquesta matinada

"Avui és un dia de dol i dolor per a la regió", ha assegurat el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que ha ofert "tots els serveis" de la comunitat autònoma als familiars dels finats. El govern autonòmic ha ofert ajuda per viatjar a Espanya a la mare d'una de les víctimes mortals, de nacionalitat estrangera. "Estem davant d'una catàstrofe. Des del govern regional farem el possible per atendre els familiars i per conèixer les causes de l'incendi", ha coincidit el vicepresident de la Regió de Múrcia, José Ángel Antelo.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha expressat el seu "afecte i solidaritat" als familiars del "tràgic" incendi i ha traslladat el seu "suport i col·laboració" al president de la Regió, Fernando López Miras, a través del seu compte personal de la xarxa social X (Twitter). També el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat les morts: "Vull acompanyar en el seu dolor els familiars de les víctimes de l'incendi ocorregut aquesta matinada a Múrcia", ha dit també a X.

La Federació d'Empresaris de la Regió de Múrcia d'Hostaleria i Turisme (HoyTú) ha informat que, com a mostra de dol per la tragèdia, tot l'oci de la ciutat ha decretat el tancament dels seus establiments aquest diumenge. D'altra banda, la patronal espanyola Spain Nightlife i l'Associació Internacional d'Oci Nocturn (International Nightlife Association) han demanat "que es depurin responsabilitats" si, en la investigació, es demostra que hi va haver alguna negligència que afavorís el mortal incendi.

stats