L’or verd ja té el codi genètic seqüenciat
Resolt el genoma de l’alvocat, la fruita que més ha crescut en importància comercial arreu del món
BarcelonaI encara no s’havia fet? Doncs no. Tot i que el mercat de l’alvocat és el que creix més, i més ràpidament, arreu del món, el seu genoma no ha sigut resolt fins ara. Per a la descripció del codi genètic d’aquesta fruita tropical considerada un superaliment pels experts en nutrició i amb un valor comercial que fins i tot ha desvetllat l’interès dels càrtels del narcotràfic, ha calgut formar un extens consorci internacional amb una vintena de centres de recerca de tot el món. Entre ells, dos de catalans, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), i la plataforma Bioinformatics Barcelona (BIB), tots dos vinculats a la Universitat de Barcelona. Els detalls del genoma s’han publicat a la revista PNAS, de l’Acadèmia Nacional de Ciència dels Estats Units. El treball ha sigut dirigit per Luis Herrera-Estrella (Centre d’Investigació i d’Estudis Avançats, Irapuato, Mèxic) i Victor A. Albert (Universitat de Buffalo, Nova York).
El genoma de l’alvocat ( Persea americana ) revela, entre moltes altres coses, la duplicació del seu codi genètic en el decurs de l’evolució, un fenomen relativament freqüent en moltes plantes amb flor (angiospermes). No obstant això, deixa entreveure també modificacions genètiques naturals, moltes de les quals probablement es deuen a interaccions amb patògens. Amb tot, sembla que les varietats actuals no divergeixen substancialment de les primeres branques evolutives de les plantes amb flor. Si més no, les que han sigut objecte d’estudi, l’alvocat mexicà ( P. americana var. drymifolia ) i la varietat Hass, la més distribuïda comercialment.
Aquestes característiques genòmiques expliquen, molt probablement, per què aquesta planta tropical, emparentada amb les magnòlies, és capaç d’adaptar-se amb tanta facilitat a una diversitat d’ambients enorme. Originària de Mèxic i dels països centreamericans, el seu cultiu s’ha estès a Sud-amèrica, Àfrica i Europa, particularment a l’arc mediterrani.
La seva extensió planetària, amb un nivell de creixement anual del 3% previst fins a l’any 2025, té molt a veure amb les característiques nutritives de l’alvocat, una fruita que els experts qualifiquen de superaliment. Aquesta qualificació és deguda a l’alta proporció de greixos que conté (proporcionen fins a un 77% de les calories que aporta aquesta fruita), especialment àcid oleic, tots ells considerats cardioprotectors. A més, també és ric en proteïnes, fibra, diverses vitamines i altes quantitats de minerals com el potassi, el manganès o el ferro. La presència d’antioxidants completa el quadre nutricional. Empès per grans campanyes publicitàries associades a la vida saludable, en només un any, del 2016 al 2017, la seva demanda es va disparar fins a un 350%, sobretot per l’interès dels mercats nord-americà i asiàtic.
S’espera que el genoma de l’alvocat, a més de permetre conèixer les característiques genètiques i l’evolució i classificació precisa de la planta, aporti informació valuosa d’interès agrícola. En especial, el conjunt de gens que faciliten la seva ràpida adaptació a ambients allunyats dels hàbitats tropical i subtropical d’on és originari. El coneixement d’aquests i altres gens poden facilitar també una millora de la productivitat, sigui per vies clàssiques d’hibridació o per vies genòmiques. Així mateix, s’espera que aporti informació sobre el control de patògens i la seva adaptació a ambients de sòl i climes poc favorables, tot i que aquest últim aspecte podria encetar una notable polèmica ambiental associada al seu conreu industrial.