Societat 23/04/2014

Investigadors de la UAB aconsegueixen revertir la pèrdua de memòria en ratolins amb Alzheimer

Un grup de científics desenvolupen una teràpia genètica per restituir la proteïna que, bloquejada, impedeix la consolidació de la memòria

Efe
2 min
alzheimer

BarcelonaInvestigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit, per primera vegada, revertir la pèrdua de memòria en ratolins amb Alzheimer mitjançant la utilització d'una teràpia gènica, després d'identificar la proteïna que, si es bloqueja, impedeix la consolidació de la memòria.

Segons ha informat la UAB, la investigació, portada a terme per científics de l'Institut de Neurociències de la UAB, ha permès descobrir un mecanisme cel·lular implicat en la consolidació de la memòria.

Després d'aquesta troballa, els científics han aconseguit desenvolupar una teràpia gènica per revertir la pèrdua de memòria en estats inicials de l'Alzheimer en ratolins, als quals han injectat a l'hipocamp –una regió del cervell important per al processament de la memòria– un gen que provoca la producció d'una proteïna que està bloquejada en els pacients amb la malaltia, l'anomenada 'Crtc1' ('CREB regulated transcription coactivator-1').

La proteïna restituïda per la teràpia gènica permet desencadenar els senyals necessaris per activar els gens implicats en la consolidació de la memòria a llarg termini.

La troballa és un pas més en la línia de descobrir els mecanismes cel·lulars que causen alteracions en la transmissió nerviosa i la pèrdua de memòria en les etapes inicials de l'Alzheimer, una malaltia que afecta unes 400.000 persones a Espanya i que és la primera causa de demència.

Per identificar la proteïna bloquejada, els investigadors han comparat l'expressió de gens a l'hipocamp en ratolins sans i en ratolins transgènics en els quals s'ha desenvolupat la malaltia.

Mitjançant microxips d'ADN els científics han identificat els gens ("transcriptoma") i les proteïnes ("proteoma") que s'expressaven en un cas i en l'altre en diferents fases de la malaltia.

Els investigadors van observar que el conjunt de gens implicats en la consolidació de la memòria coincidia amb els gens que regula Crtc1, una proteïna que controla també gens implicats en el metabolisme de la glucosa i el càncer.

Així, els científics han conclòs que l'alteració d'aquest grup de gens podria causar la pèrdua de memòria en els estadis inicials de la malaltia d'Alzheimer.

En les persones amb la malaltia, la formació d'agregats de plaques amiloides, un conegut procés que desencadena l'Alzheimer, impedeix que la proteïna Crtc1 actuï de manera normal.

"Quan la proteïna Crtc1 s'altera no es poden activar els gens responsables de la sinapsi o connexions entre neurones de l'hipocamp, i l'individu no pot realitzar correctament tasques de memòria", ha explicat el doctor Carlos Saura, responsable de la investigació.

Segons el científic, "aquest estudi obre noves perspectives per prevenir i tractar la malaltia d'Alzheimer, ja que hem demostrat que una teràpia gènica que activa la proteïna Crtc1 és efectiva per prevenir la pèrdua de memòria en ratolins de laboratori".

stats