SANITAT
Societat 30/11/2011

Els analistes no avalen la proposta de Boi Ruiz d'introduir una pòlissa obligatòria a la sanitat

Consideren que existeixen fórmules més adequades per fer pagar en funció de la renda. Les asseguradores privades aplaudeixen les intencions del conseller de Salut

Joan Serra
1 min
Boi Ruiz

BarcelonaEls experts en matèria sanitària no veuen clara la reforma plantejada aquest dimarts pel conseller de Salut. Boi Ruiz va apuntar la possibilitat que els ciutadans, a partir d'un determinat nivell de renda, hagin de contractar obligatòriament una pòlissa per accedir a la sanitat. Jaume Puig-Junoy, professor del departament d'economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), considera que "té més sentit" el copagament en funció de la renda que la introducció d'una pòlissa per als ciutadans amb més recursos. Vicente Ortún, investigador en economia i salut i degà de la facultat de ciències econòmiques de la UPF, entén que el model del conseller podria implicar "posar-nos al nivell dels Estats Units". "Ara no és un sistema factible per a Catalunya, perquè exigeix una transició lenta", apunta Ortún.

Les asseguradores privades, en canvi, aplaudeixen les intencions verbalitzades pel conseller. "El que ha expressat el conseller ens sembla molt adequat, perquè permetria la descompressió del sistema públic", explica Ignasi Orce, president d'Assistència Sanitària, partidari que la sanitat privada i la pública comparteixin sinergies "en lloc de fer-se la competència". Un 26% dels catalans contracten actualment els serveis d'una mútua o asseguradora.

Podeu llegir l'article complet a l'ARA PREMIUM.

stats