ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
Societat 09/07/2019

Antifrau investiga la gestió d’Oriol Puig davant del Meteocat

El polític va ser destituït després d’una investigació de l’ARA

i
Albert Llimós
3 min
Antifrau investiga la gestió d’Oriol Puig davant del Meteocat

BarcelonaL’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) investiga els contractes signats entre el Servei Meteorològic de Catalunya i les empreses Adasa i MCV. El novembre del 2018, l’OAC va iniciar la instrucció i s’han sol·licitat tots els expedients que hi ha entre aquestes dues companyies i el Meteocat des de l’any 2011. Una investigació que avança en paral·lel a la que està realitzant l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i que arriba després que el setembre del 2018 l’ARA publiqués una investigació periodística sobre les irregularitats que hi va haver al Meteocat durant la direcció d’Oriol Puig -que va ser cessat del càrrec unes setmanes després- i que afectaven diferents companyies.

Fa gairebé dos mesos que el Servei Meteorològic de Catalunya treballa amb Antifrau per facilitar tota la informació requerida per dur a terme les investigacions. Aquesta, però, no és l’única via d’accés a la informació. Antifrau també té accés a la documentació que té l’ACCO sobre aquests contractes, ja que Competència va obrir un expedient sancionador per pràctiques anticompetitives a les dues empreses i els seus responsables, així com també a Puig. La sospita la va aixecar un contracte per valor de 69.250 euros: Adasa va presentar una oferta amb una rebaixa de només 171 euros, mentre que MCV no va rebaixar cap euro en la seva proposta. Després de tres anys en què les dues empreses es presentaven conjuntament, en forma d’UTE (unió temporal d’empreses), aquest cop ho van fer per separat, amb una rebaixa mínima al preu que va fer sospitar els serveis jurídics del departament de Territori i Sostenibilitat.

En el marc de la instrucció de l’ACCO, que s’acabarà aquest juliol i que quedarà pendent de resolució per part del tribunal (la multa a les companyies podria arribar al 10% del seu volum de negoci, i fins a 60.000 euros per als directius), s’han detectat qüestions que sobrepassen l’àmbit d’actuació de Competència i Antifrau ho està investigant.

Recol·locat dins el departament

El setembre del 2018, l’ARA va informar que sota la direcció de Puig, el Meteocat va tirar endavant processos de contractació en què només apareixia la firma del director, contravenint el procediment intern que regula aquest ens públic vinculat a Territori. Es tractava d’informes, plecs de prescripcions i justificacions de despesa en què no hi havia les firmes dels tècnics responsables perquè consideraven que els preus pagats per part del Meteocat estaven inflats o es fixaven condicions per afavorir determinades empreses.

A més, es va revelar que hi havia informes tècnics sobre projectes que, en lloc de fer-se amb els recursos propis del Meteocat, els havia realitzat Danilo Ivovich, un empresari del sector i col·laborador pròxim a Puig. Uns projectes que després es van acabar adjudicant a empreses del mateix Ivovich.

Després de buscar relleu per a Puig, el novembre del 2018, dos mesos després de les informacions que destapaven les irregularitats, el departament de Territori i Sostenibilitat va nomenar com a director Eliseu Vilaclara. Però, tot i això, Puig -germà de l’exconseller de Medi Ambient; de Política Territorial i Obres Públiques; d’Interior, i d’Empresa i Ocupació, Felip Puig- va acabar recol·locat dins el departament que dirigeix Damià Calvet. Entre els anys 2002 i 2004 Puig ja havia dirigit el Meteocat: va ser cessat durant l’etapa del tripartit i va tornar al càrrec quan CiU va guanyar les eleccions el 2011.

stats