Ana Valenzuela: "Un jutge no ha de verificar la identitat de gènere dels adolescents"

La presidenta de Chrysallis Associació de Famílies de Menors Trans defensa eliminar aquest pas per als menors d'entre 12 i 14 anys

3 min
Ana Valenzuela, presidenta de Chrysalis, associació de pares de fills trans

Avui, 28 de juny, se celebra el Dia de l'Orgull LGTBIQ+ i es preveu que demà s'aprovi al consell de ministres espanyol la nova llei trans, que permetrà que una persona pugui canviar de nom i de gènere a partir dels 14 anys, sense necessitat de proves, testimonis o informes mèdics. Ana Valenzuela, presidenta de Chrysallis Associació de Famílies de Menors Trans, ha valorat en una entrevista a l'ARA aquest camí i ha confiat que durant la tramitació canviï el punt que fa que els adolescents d'entre 12 i 14 anys hagin d'anar a un jutge per fer el pas. "No estem d'acord que s'hagi de portar l'adolescència a un procés judicial i que un jutge hagi de verificar la identitat de gènere. Només nosaltres podem dir qui som".

Antoni Bassas entrevista Ana Valenzuela

Valenzuela ha lamentat el "bloqueig" inicial amb què va topar el text i n'ha responsabilitzat el PSOE i, específicament, la vicepresidenta Carmen Calvo, a qui ha acusat de defensar que el reconeixement de les dones trans "esborraria la resta de dones". Ha explicat que tres entitats, entre les quals Chrysallis, van fer de mediadores per aconseguir l'acord entre el PSOE i Podem. "No és un tema de seguretat jurídica sinó de voluntat política", ha defensat. Ha apuntat que el pensament de Calvo considera que la seva filla, que és trans, és un "perill per a les dones cis [la identitat de gènere coincideix plenament amb el sexe atribuït al naixement]". "Interpreto que no la reconeixen com a dona de dret". I ha afegit que un dels punts per a la polèmica és la manera com es consideren els delictes de violència masclista: si a una dona trans se la jutja per un delicte d'aquesta mena es tindrà en compte el sexe que tenia reconegut en el moment dels fets i, per tant, un cop fet el trànsit ja no serà jutjada com a responsable d'un delicte de violència de gènere: "Si agredeix serà jutjada com qualsevol dona".

El que compta és el sexe registral que es tenia en el moment de cometre el delicte. També ha apuntat que hi ha "una part molt petita del feminisme" que està en contra d'aquestes lleis perquè consideren que és una "porta oberta per cometre frau i entrar al món de les dones", cosa que ha assegurat que no ha passat en cap dels països que tenen com a referència per al nou marc normatiu.

Ha celebrat com un avenç haver abaixat dels 16 anys l'edat en què es pot fer el canvi legal de sexe. Els més grans de 14 anys ho podran fer si tenen el consentiment dels tutors i el punt més en debat és que els més grans de 12 anys hagin de passar per un jutjat. Valenzuela ha confiat que tots els jutges resolguin "a favor" de la criatura, també en els casos en què els pares no es posen d'acord. Ha considerat encertat que es prevegi que la decisió del canvi es pugui revertir només una vegada: "Les persones trans no són un frau, no decideixen fer el canvi d'un dia per l'altre, és un procés molt dur i complicat que la societat encara no accepta".

Valenzuela, que és mare d'una nena trans de deu anys, ha explicat també que aquests infants "no tenen els mateixos drets" que la resta i que, per exemple, es poden sentir coartats per fer esport perquè per federar-se s'han d'incloure en la categoria que queda recollida al seu DNI: "Això fa que molts infants i adolescents trans deixin de fer esport". La seva filla va fer el trànsit social als quatre anys, té el nom canviat des dels vuit i, segons ha explicat, van tenir clar des del primer moment que va començar a parlar que no se sentia identificada amb el sexe amb el qual va néixer: "T'envien senyals constantment i arriba un moment que necessiten que la gent els reconegui com les persones que són". Però ha defensat que, si no hi ha canvi al text de la llei, no seran partidaris de portar-la davant un jutge als 12 anys i que preferiran esperar que aquest pas ja no sigui necessari si abans no és una necessitat per a la nena.

També ha lamentat els posicionaments de l'extrema dreta contra les dones trans o els mateixos dubtes de la vicepresidenta Calvo: "Cada cop que hi ha un missatge contra les dones trans, l'endemà tenim agressions. Havíem aconseguit disminuir moltíssim aquesta mena d'agressions i ara augmenten cada dia més".

stats