Societat 25/03/2021

Salut assegura la vacunació per als que tenen la cita prèvia confirmada

El departament demana esperar a rebre l'SMS per demanar hora per a l'AstraZeneca

4 min

BarcelonaLa represa de la vacunació d'AstraZeneca ha començat amb certa confusió entre els usuaris, que han tingut dubtes sobre el circuit a seguir per concertar la cita prèvia. En menys de 48 hores, el departament de Salut ha omplert gairebé totes les hores que havia posat a disposició del col·lectiu entre 60 i 65 anys i confirma que, malgrat que la farmacèutica no enviarà les 148.000 dosis compromeses per a la setmana vinent, tots aquells que ja tinguin la confirmació de la data i hora tenen garantida l'administració de la dosi. La subdirectora de Promoció de la Salut i responsable del pla de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, ha respost aquest dijous els dubtes dels lectors del diari ARA en una conversa amb Antoni Bassas.

Com funciona la cita prèvia?

Salut demana a les persones d'entre 60 i 65 anys que esperin un SMS per demanar la cita prèvia a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat, habilitada expressament per poder seguir els criteris mèdics establerts i prioritzar els pacients més vulnerables, com els crònics o amb patologies greus que puguin tenir més risc davant del coronavirus. Per això, la responsable sanitària ha apel·lat a la responsabilitat personal i ha insistit que és preferible no sol·licitar hora a la web si no s'ha rebut la notificació per SMS.

Com afecta que no arribin les dosis previstes?

Carmen Cabezas ha garantit que tothom que hagi seguit tots els passos a la web i ja tingui confirmada la data i el lloc de vacunació rebran la vacuna sense cap problema perquè Salut reserva a les neveres dosis per a imprevistos com aquest, que en els tres mesos de campanya s'han repetit en més d'una ocasió. Serà quan es rebi la garantia que el 5 d'abril arribaran les 148.000 dosis endarrerides quan es tornaran a obrir les agendes per programar noves cites. La responsable sanitària ha insistit que tothom rebrà una dosi però ha afirmat que tot el programa de vacunació depèn de la disponibilitat dels vials.

Què passa si a la web no hi ha cites disponibles?

La gran resposta per rebre la vacuna d'AstraZeneca ha provocat que en només dos dies ja s'hagin omplert gairebé totes les cites a Barcelona i les zones més poblades de Catalunya, segons Cabezas, però encara queden "forats" a àrees més apartades de les conurbacions urbanes. La web desplega un menú amb el mig centenar d'espais habilitats per a la vacunació que es poden triar independentment de la localitat de residència i es van actualitzant periòdicament, així que si no es troba l'opció desitjada en un primer intent es pot seguir provant, apunta la responsable de Salut.

Què passa amb els treballadors essencials de menys de 60 anys?

La vacunació d'aquest col·lectiu queda en pausa fins a vacunar la població general de 60 a 65 anys -inclosos els essencials- perquè la prioritat de Salut és protegir els més vulnerables, i en aquesta tercera onada la mitjana d'edat dels pacients ingressats a l'UCI s'ha situat als 63 anys. La recent eliminació del topall dels 55 anys per a la vacuna d'AstraZeneca ha fet variar l'estratègia de Salut per centrar-se en els grups amb més risc i, com ha dit Cabezas, "l'edat és el factor de risc més gran". La previsió és tenir immunitzats els de 60 a 65 anys al maig.

Què passa amb els assegurats a Muface i altres mútues?

Com ja es va fer amb l'última campanya de la grip, els treballadors que estiguin acollits a Muface i altres mútues laborals també tindran dret a l'accés a la vacuna contra el coronavirus. Cabezas ha explicat que se'ls donarà un CIP, el codi d'identificació personal de la targeta sanitària, perquè puguin fer els tràmits a la web.

¿Ens podem vacunar en el lloc de segona residència?

Sí, perquè s'ha establert un model que no va lligat ni al lloc de residència ni a la regió sanitària sinó que es pot triar qualsevol espai de vacunació que tingui cites disponibles per facilitar l'operació als que treballen o estudien fora del seu municipi i als que tenen una segona residència.

¿Es continuen vacunant les persones de més de 80 anys?

Sí. De fet, els índexs de vacunació en aquest col·lectiu encara és molt baix (al voltant del 30%) i Salut confia poder posar en dues o tres setmanes les primeres dosis per poder començar amb les segones i tenir ja immunitzada la població de més edat. Com sempre, la disponibilitat de les vacunes serà essencial. En aquest cas, Pfizer, que és la vacuna prescrita per al col·lectiu, ha promès 195.000 dosis a mitjans d’abril.

Quan es vacunaran els d'entre 66 i 79 anys?

Són moltes les queixes d'aquest grup d'edat per haver estat "oblidats" pel que fa a les vacunes i d'haver quedat enrere respecte als altres col·lectius que s'han prioritzat seguint els criteris específics de cada vacuna: Pfizer per als majors de 80 anys i AstraZeneca fins als 65 anys. Cabezas ha assegurat que un cop els de més de 80 anys estiguin immunitzats amb les dues dosis s'iniciarà la vacunació dels de 70, i quan aquests hagin complert el cicle, començaran amb els de 66-69, previsiblement cap a mitjans o finals de maig, un altre cop depenent de quantes vacunes arribin.

¿Es pot vacunar si s'ha passat el covid?

Per als menors de 55 anys que hagin passat el covid es recomana esperar sis mesos, el període en què els anticossos fabricats naturalment al superar la malaltia donen certa protecció al pacient. Un cop passi aquesta quarantena, ja podrà demanar cita prèvia si els toca per grup d'edat. En cas d'haver rebut l'SMS dins del període de sis mesos, és millor contactar amb el CAP directament per avisar que ja s'està disponible.

¿Els menors de 55 anys de risc es poden vacunar?

Cabezas insisteix que l'edat passa al davant com a factor de risc principal i aporta les dades: un pacient de covid a partir de 80 anys té fins a 14 vegades més risc de morir que un de més jove. Amb tot, hi ha col·lectius que reben una atenció prioritària, com són els trasplantats o els malalts de càncer. Per als que tenen alguna patologia relacionada amb la trombosi es recomana consultar amb el metge de referència.

¿Es poden vacunar els que fan 66 anys d'aquí uns mesos?

Si el sistema ha carregat les dades de persones que faran els 66 anys en els pròxims mesos, sí. En canvi, Cabezas ha apuntat que no passarà amb aquelles persones que estiguin a punt de fer els 60 perquè encara no estan dins del grup d'edat de risc.

Què passa si el CAP no té el telèfon actualitzat?

Es recomana entrar a la web La Meva Salut per actualitzar o donar per primer cop les dades personals, com el telèfon o el correu electrònic, perquè així el centre de primària de referència pugui contactar fàcilment.

stats