Societat 05/02/2015

Anul·lat per segon cop el concurs per adjudicar l'ambulatori de l'Escala

Salut estima les al·legacions de la Fundació Salut Empordà i haurà de començar de nou tot el procés

Acn
2 min
Imatge d'una manifestació en contra de la privatització de l'ABS de l'Escala / Tania Tapia ACN

L'EscalaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha emès una resolució on atura el concurs per adjudicar la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala. El conseller dóna la raó a la Fundació Salut Empordà -actual responsable de la gestió- i estima les seves al·legacions. La fundació demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no en serveis de salut en general, com es recollia a les condicions actuals. Aquesta és la segona vegada que el concurs queda anul·lat, després que a l'abril del 2013 l'òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat declarés nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. Ara caldrà convocar un nou concurs.

L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala -que inclou el CAP d'aquest poble i set consultoris més de la zona- fa més de dos anys que s'arrossega. Al gener del 2013 Salut adjudicava a Eulen la gestió d'aquest servei, sota les crítiques d'alcaldes i usuaris per ser una empresa del sector privat sense experiència en atenció primària.

La Fundació Salut Empordà, sense ànim de lucre, fa catorze anys que està al capdavant de l'equipament i vol continuar prestant el servei. Després de l'adjudicació a Eulen, va presentar al·legacions i es van estimar. L'abril del 2013 l'òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat va declarar nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. La resolució concloïa que hi havia errors en les bases i, per tant, anul·lava tot el procediment i obligava a començar de zero tota la tramitació.

El segon concurs es va convocar a finals del 2014 i hi optaven la Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen i una unió temporal d'empreses. Novament, la Fundació Salut Empordà va considerar que les bases del concurs no estaven ben fetes i va presentar al·legacions. En essència, la fundació demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses amb experiència en l'atenció primària i no en serveis sanitaris en general, tal i com es recollia a les bases.

El conseller dóna la raó a la fundació

Aquest dijous s'ha sabut que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha donat la raó a la fundació i ha decidit anul·lar el concurs per modificar les bases i convocar-lo de nou. El conseller reconeix que al nou concurs caldrà que la solvència tècnica de les empreses que es presentin estigui vinculada a l'objecte del contracte, és a dir, a la prestació de serveis d'atenció primària.

El Parlament ja va aprovar el 27 de novembre una moció que anava en aquesta línia i que demanava revisar les clàusules dels concursos d'aquest tipus perquè només hi poguessin optar empreses amb experiència reconeguda en atenció primària.

La presidenta de la Fundació Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha mostrat la seva satisfacció per la resolució i ha manifestat que, en cap cas, aquest procés ha alterat el funcionament de l'ABS. També ha volgut agrair la professionalitat del personal de l'ABS i la col·laboració dels ciutadans i les institucions.

La Fundació Salut Empordà mantindrà la gestió de l'ABS de l'Escala fins que es convoqui properament el nou concurs.

stats