Mobilitat

Aquestes són les carreteres més perilloses de Catalunya

Baixen les morts a les carreteres catalanes però creixen les víctimes que van en moto

3 min
Un accident de trànsit en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa carretera de l’Arrabassada es consolida com la més perillosa de Catalunya. La via que connecta Barcelona i Sant Cugat per Collserola és el principal punt negre de la xarxa de carreteres catalana, segons l’estudi EuroRap que presenta anualment el RACC. La seva perillositat es deu principalment a l’elevada accidentalitat de motos que presenta: en el 91% dels accidents amb morts i ferits greus hi ha implicada com a mínim una motocicleta. Aquesta dada és 3 punts superior a la de l’any passat, quan se situava sobre el 88% del total.

En el rànquing de vies perilloses la segueix el tram de la B-502 que va des de Vilassar de Mar fins a Argentona. Les corbes d’Agell, a diferència de l'Arrabassada, no són habituals en aquest tipus d’informe, però l’augment dels accidents en el tram l’han portat a ser catalogada com una via de risc “molt alt”. De fet, el salt de la perillositat de la via de 6,3 quilòmetres ha estat brutal: de no aparèixer en els últims informes del RACC a situar-se com una de les tres úniques carreteres de major risc.

L’última carretera considerada de risc “molt alt” és el tram que connecta Martorelles i Vilanova del Vallès per la BV-5001. En els últims temps, té una mitja superior als dos accidents greus o mortals per any. D’aquesta manera, les tres úniques vies de Catalunya en l’esglaó més alt de perillositat es troben a la província de Barcelona. Tot i això, la província amb un percentatge més elevat de vies amb risc “alt” i “molt alt” continua sent Lleida, on un 28% dels seus quilòmetres tenen alguna d'aquestes consideracions.

Els motoristes, les principals víctimes

L’informe presenta altres dades esfereïdores. Una de les més impactants és la següent: les motos estan involucrades en el 44% dels accidents de trànsit amb víctimes mortals i ferits greus tot i només representar un 2,3% de la mobilitat. En concret, si només agafem els sinistres amb víctimes mortals, trobem motocicletes en un 30% dels casos. Aquests accidents, però, estan molt focalitzats. De fet, la meitat es concentren en un 13,6% dels quilòmetres. A més, l’informe conclou que quan es va per una carretera convencional existeix un risc quatre vegades superior de patir un accident greu o mortal que quan es va per una carretera desdoblada.

Un any amb menys víctimes i accidents

Les dades de sinistralitat del 2023 han viscut una clara millora respecte a les de l’any passat i el 2019. Fins a data 30 de novembre, moment en què es va tancar l’estudi, havien mort en carreteres catalanes un total de 139 persones en 126 accidents, cosa que suposa una reducció del 7% en el nombre de morts i del 7,5% en el nombre de sinistres respecte al 2022. A més, si ho comparem amb el 2019, les xifres són encara més positives: les víctimes baixen un 17% i els accidents, un 18%.

L’altra cara de la moneda, però, ha estat l’augment de morts de col·lectius vulnerables –motoristes, vianants i ciclistes–. Aquests han representat un 48% del total, mentre que l’any passat la xifra se situava sobre el 44%. En concret han mort 12 vianants, 5 ciclistes i 51 motoristes.

Les 10 carreteres més perilloses

  1. Carretera BP-1417 de Barcelona a Sant Cugat del Vallès (L’Arrabassada). 11,4 km. Barcelona
  2. Carretera B-502 de Vilassar de Mar a Argentona (les corbes d’Agell). 6,3 km. Barcelona
  3. Carretera BV-5001 de Martorelles a Vilanova del Vallès. 6,5 km. Barcelona
  4. Carretera BV-1201 d’Olesa de Montserrat a Castellbisbal. 8,3 km. Barcelona
  5. Carretera GI-641 de Torroella de Montgrí a l’Estartit. 5,5 km. Girona
  6. Carretera C-63 de Lloret de Mar a Vidreres. 11,3 km. Girona
  7. Carretera TP-7225 de Reus al Morell. 8,2 km. Tarragona
  8. Carretera C-243a de Sant Sadurní d’Anoia a Vilafranca del Penedès. 10,5 km. Barcelona
  9. Carretera C-13 de Lleida a la Sentiu de Sió. 26,4 km. Lleida
  10. Carretera BP-2151 de Sant Sadurní d’Anoia a Sant Pere de Riudebitlles. 9,5 km. Barcelona
stats