Societat 11/03/2021

La història que amaga la mort d’una dona a Arbúcies

L’Ajuntament demana una investigació sobre la violència masclista que patia una veïna

2 min
Façana de l'Ajuntament d'Arbúcies

BarcelonaUna veïna d’Arbúcies va morir dilluns després de precipitar-se d’un balcó del domicili on vivia. Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació i van concloure que havia sigut un accident. Però aquesta explicació no convenç l’Ajuntament, que veu massa reduccionista l’anàlisi que se’n fa. Per això ha publicat un comunicat amb el suport de tots els grups polítics –Entesa per Arbúcies, ERC i la CUP– per demanar “una segona investigació policial i judicial” que tingui en compte els antecedents de violència masclista de la dona. “Durant anys s’ha generat una sensació d’impunitat per part de l’agressor que s’ha reforçat aquests últims dies”, denuncia el text.

De moment ningú posa en dubte que hi hagi una implicació criminal directa en els fets de dilluns, però el consistori vol anar més enllà: no oblidar-se de la violència que arrossegava la víctima abans de la mort i com això va poder-hi repercutir. “Demanem que se segueixi la investigació per arribar a saber ben bé què l’ha portat a acabar així”, diu la regidora d’Igualtat d’Arbúcies, Anna Rotllant, en declaracions a l’ACN. L’alcalde, Pere Garriga, afegeix que s’ha d’agafar “tota la seqüència històrica” per investigar-ho. Els grups municipals es mostren “perplexos” pel fet que no s’hagin inclòs “totes les circumstàncies que han envoltat la mort” de la veïna.

Arbúcies la considera una víctima

“Hem de canviar-ho i aconseguir que tot el maltractament psicològic també sigui delicte”, assegura Garriga a l’ACN. L’Ajuntament diu que coneixia “la situació de maltractaments, violència i humiliació” que la dona havia patit durant anys: “La considerem com a víctima de violència masclista, tot i que a efectes legals no es reconegui”. Els Mossos mantenen que la hipòtesi de la mort va ser accidental i que així es traslladarà al jutjat. Fonts coneixedores apunten que, tot i la dificultat per determinar-ho, d’entrada s’hauria descartat que fos un suïcidi i es pensa que hauria sigut un accident, sense cap indici criminal. L’alcalde pronostica que “malauradament” tot acabarà en no res, però confia que el comunicat serveixi per “posar la primera pedra d’un canvi”.

stats