Coronavirus

Argimon preveu un repunt "controlat" dels contagis per la fi de les restriccions

El Govern plantejarà estendre l'ús del certificat covid per evitar nous tancaments dels sectors econòmics

Ara
2 min
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio d'aquest dissabte.

BarcelonaA Catalunya es diagnostiquen ara 19 casos cada 100.000 habitants, una xifra "mai vista" des que va esclatar la pandèmia, segons ha valorat aquest dissabte el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Però l'aixecament pràcticament total de les restriccions des d'aquest divendres i l'augment de la interacció social que se'n derivi podrien tornar a enfilar "una mica" la corba de contagis els pròxims dies. De fet, Argimon pronostica una pujada de casos de covid "controlada" per a la setmana que ve.

Amb tot, el conseller ha demanat no "espantar-se" perquè aquesta evolució a l'alça ja l'han patit altres països com Dinamarca, que té unes taxes de vacunació similars i va aixecar la majoria de restriccions ara fa tres setmanes. De moment, Catalunya notifica menys de 250 casos diaris i oficialment compleix amb els criteris fixats pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC): la incidència acumulada dels últims 14 dies és inferior a 50 positius per 100.000 habitants (48) i la taxa de tests que donen positius respecte al total és molt inferior al 4%, entorn de l'1,5%.

Si es produís un augment dels contagis que pogués desestabilitzar l'evolució epidemiològica, Argimon ha assegurat que el Govern plantejarà estendre l'ús del certificat covid a altres sectors, com ara la restauració, per evitar nous tancaments. "Abans de tornar a un tancament, demanaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la possibilitat d’utilitzar el certificat digital covid", ha insistit, si bé ha volgut deixar clar que no és partidari d'un ús extensiu del passaport sanitari perquè "no deixa de ser una restricció de drets i llibertats" i que l'assumiria com un "mal menor". "L’hem fet servir en l’oci nocturn perquè s’havia de donar vida al sector. Però el que intentarem, passi el passi, és no tornar als tancaments", ha justificat.

Amb tot, Argimon s'ha mostrat confiat que el coronavirus acabi convertint-se en un "virus estacional" i que aquest Nadal ja pugui celebrar-se com els d'abans de la pandèmia. "Si per Nadal estem bé, es podran fer dinars familiars com abans", ha subratllat. En aquest sentit, ha dit que cal reprendre el contacte amb les persones pròximes. "Hem de fer petons". També ha recordat que cal mantenir la mascareta per culminar la transició cap a la normalitat i que encara és molt necessària per controlar el virus.

stats