Societat 29/06/2018

Un vaixell de l'armada espanyola per "realçar" els Jocs Mediterranis

Els organitzadors de la competició es desvinculen de la seva presència

Acn
3 min
El buc de l'Armada espanyola atracat al Port de Tarragona

TarragonaL'armada espanyola afirma que la presència d'un vaixell militar a Tarragona va ser una "petició expressa de l'alcalde" fa dos anys. Segons ha explicat l'almirall Juan Rodríguez, Ballesteros va demanar "en el seu moment" la presència de l'armada, quan estava previst que se celebressin els Jocs Mediterranis a Tarragona, programats inicialment el 2017. Concretament, segons Rodríguez, s'havia sol·licitat la presència del vaixell escola 'Juan Sebastián Elcano', però aquesta nau té "un programa de viatge molt complicat i és impossible tenir-lo aquí per aquestes dates". En canvi, defensen que el portaavions 'Juan Carlos I' –el vaixell de guerra més gran que s'ha construït mai a l'estat espanyol–, que ha atracat aquest divendres al port, hi "encaixava molt bé".

Des del consistori es va desvincular la seva presència de la programació dels Jocs, i Rodríguez ha defensat que ells són "uns més" i que esperen "realçar" l'esdeveniment esportiu amb la seva visita, que s'allargarà fins al dia 2. El portaavions es pot visitar durant el cap de setmana per la ciutadania.

Sobre les crítiques rebudes de diversos grups municipals del consistori tarragoní, l’almirall ha afirmat que “hi ha gent que parla de pau, i això està bé”, però ha apuntat que “n’hi ha d’altres, com l’armada, que treballen per la pau des de fa temps”. “En referència a parlar de pau, poca gent pot donar-nos lliçons”, ha etzibat Rodríguez, que també ha negat que la visita tingui a veure amb la situació política a Catalunya.

Per diumenge, la coordinadora Tarragona Patrimoni Pau ha convocat una protesta a l’Escala del port de Tarragona contra la presència de vaixells de guerra en aquest por i arreu. Sobre aquesta concentració, l’almirall ha dit que tenen “tot el dret a concentrar-se, en un país lliure” i que si la raó per la qual s’oposen a la presència del 'Juan Carlos I' és perquè són uns Jocs “de pau”, la primera que intenten construir la pau és l'armada.

L’armada ha programat també una recepció per agrair a les autoritats “la seva hospitalitat” i ensenyar-los la nau. “Ens agrada treure pit perquè és un vaixell magnífic”, ha dit. D’altra banda, Rodríguez ha explicat que la tripulació ha rebut invitacions per a diverses competicions esportives, tot i que ha explicat que no hi aniran uniformats i que l’assistència de cadascú és voluntària. “És molt atractiu i comptem que la gent sí que hi anirà”, ha dit. A més, alguns membres de la tripulació també tenen previst fer una visita als atletes de la delegació espanyola, en la qual se’ls farà entrega d’una camisa de l’armada com a detall.

L’almirall ha explicat en una visita a la premsa que el 'Juan Carlos I' ha arribat a Tarragona després d’una “llarga cooperació amb el transport de l’exèrcit de terra a l'Iraq” i que també ha fet visites al cossos de Bombai i Alexandria. “¿On millor per fer descans que en una ciutat bella i històrica i en un moment en què precisament es fan els Jocs Mediterranis?”, s’ha preguntat. “És un al·licient perquè la nostra dotació pugui descansar i conèixer noves ciutats i fer amics, i rebre una enorme motivació”, ha dit.

Sobre el fet que l’organització de Tarragona 2018 es desvinculés de la visita del portaavions, l’almirall ha considerat que és “molt natural” i ha explicat que visiten Tarragona “com hi ha altra gent que visita els Jocs, i l’organització no hi té res a veure”.

La joia de l’armada espanyola

El vaixell 'Juan Carlos I', “de projecció estratègica” té 230,820 metres d’eslora i arrossega 27.000 tones a 21 nusos. El portaavions, força nou, substitueix el 'Príncipe de Asturias'. Amb aquest vaixell es poden fer operacions amfíbies, aèries, de transport estratègic o d’ajuda humanitària.

Hi ha 1.435 llits disponibles, tot i que la tripulació permanent no arriba a les 300 persones. Actualment, a Tarragona, atracat al Moll d’Aragó, n’hi ha unes 235. El vaixell té una capacitat d’emmagatzematge de 5.245 metres quadrats i una coberta de vol de 202 per 32 metres. Entre les prestacions de la nau hi ha un hospital, especialment útil en casos d’operacions d’ajuda humanitària, que compta amb dos quiròfans, una UCI, un laboratori, servei d’odontologia, farmàcia, una sala de radiologia i una zona hospitalària d’infeccions.

stats