Policial
Societat 26/11/2021

Arrenca el debat sobre els mecanismes de control als Mossos

ERC, Junts, la CUP i els comuns aproven el seu pla i accepten les compareixences del PSC a la nova comissió

1 min
Un cordó amb agents de la Brimo dels Mossos durant la tercera nit de protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaCap sorpresa en la primera sessió de la comissió del Parlament per definir el model dels Mossos d’Esquadra. ERC, Junts, la CUP i els comuns han aprovat el seu pla que preveu, per exemple, la creació d’un mecanisme “públic i independent” de control, avaluació i investigació de les actuacions policials. L’acord dels quatre partits també aposta per revisar els protocols i les eines que utilitzen les unitats d’ordre públic o el funcionament de la Comissaria General d’Informació, per assegurar que les bases de dades i els sistemes de vigilància garanteixen els drets fonamentals.

Les quatre formacions proposen que a la comissió compareguin Irídia i Amnistia Internacional –que han reiterat la petició de crear un mecanisme independent “per posar fi als casos d’impunitat policial”–, així com Edward Snowden, Stop Bales de Goma, Alerta Solidària, comandaments dels Mossos i càrrecs del departament d’Interior actuals o anteriors. Els mateixos partits han acceptat les compareixences del PSC, que vol que hi intervinguin representants de la restauració i el turisme.

En canvi, s’ha rebutjat la idea de Cs que proposava que la comissió comptés amb les aportacions de comandaments de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i càrrecs del ministeri de l’Interior espanyol.

stats