Societat 19/10/2014

La vespa asiàtica s'estén més enllà de les comarques gironines i detecten nius al Vallès

L'insecte no representa un risc addicional per a les persones però sí que provoca pèrdues al sector apícola català

Acn
3 min
Detall del niu de Caldes de Montbui abans de ser retirat / ACN

Caldes de MontbuiLa vespa asiàtica s'estén més enllà de les comarques gironines i els Agents Rurals ha detectat nius, per primer cop, a les dues comarques del Vallès. El Departament d'Agricultura ha confirmat la presència d'exemplars de vespa velutina al municipi de Vacarisses (Vallès Occidental) i un niu d'aquesta espècie invasora a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

L'insecte no representa un risc addicional per a les persones però sí que provoca pèrdues importants al sector apícola català perquè ataca els ruscos d'abella autòctona. Des de l'1 de gener, han detectat 32 casos que confirmen que l'insecte també ha arribat a les comarques del Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès.

El primer exemplar al Vallès Occidental, el van detectar els Agents Rurals després de rebre un avís el passat 24 de setembre a Vacarisses. Tot seguit, van instal·lar trampes per intentar determinar si es tractava d'un fet aïllat o d'una arribada fortuïta a la zona, o si contràriament hi havia la possibilitat d'una colònia de vespes asiàtiques establerta a la zona.

El Departament d'Agricultura, a través del cos d'Agents Rurals, està fent un seguiment dels abellars propers a Vacarisses i de la zona de Caldes de Montbui on es va localitzar un niu d'aquesta espècie invasora. De moment, ha col·locat més de 25 trampes de captura a diferents paratges i diversos abeuradors per intentar establir, per triangulació, la direcció de retorn al niu que emprenen les vespes.

A Vacarisses, han observat alguns casos de depredacions, i fent la revisió de les trampes han constatat que hi han quedat atrapats una setantena d'exemplars de vespa velutina al municipi. A hores d'ara, no han pogut localitzar el niu, cosa que no serà fàcil a causa de l'abundant vegetació perennifòlia de la zona.

Sí que, en canvi, han localitzat i enretirat amb èxit un niu al terme municipal de Caldes de Montbui. Els Agents Rurals van rebre l'avís aquesta setmana de la Policia Local sobre la localització d'un possible niu de velutina. Després de comprovar que es tractava d'un niu d'aquesta espècie invasora, l'han destruït.

El procés de retirada es va realitzar aquest divendres al vespre bo i garantint les màximes mesures de seguretat. Era en una zona d'antigues feixes de conreu abandonades i poblades de vegetació forestal. El niu estava ubicat al sostre d'una antiga cabana de vinya semiderruïda. Les vespes mostraven molta activitat i la retirada es va fer al vespre, que és quan aquests insectes mostren menys moviment.El niu d'aquesta espècie invasora, que afecta l'abella de la mel, era de grans dimensions, d'uns 40 cm d'amplada per 45 cm d'alçada.

Mecanismes de lluita molt limitats

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté activat un protocol d'actuació que s'ha acordat amb el sector, i també les mesures preventives que s'estan duent a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes. Des de l'1 de gener fins ara, s'han detectat 32 casos de vespa velutina.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d'una baixa eficiència. En països amb anys de presència de l'espècie com ara França, l'actuació se centra a seguir-ne l'expansió, controlar els nius problemàtics i instal·lar paranys de captura en eixams d'abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que és la fase inicial de l'expansió, les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i divulgació, i també la detecció de l'espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles.

stats