Societat 30/06/2020

Una mare i la filla, hospitalitzades per les cremades provocades per un home a qui la dona havia denunciat abans

Un jutge ordena protegir les dones i detenir l'home que els va llançar sosa càustica a la cara

Ara
3 min
Imatge de l'hospital Vall d'Hebron

BarcelonaNou cas de violència masclista. Un home va atacar ahir al migdia una dona i la seva filla de 5 anys amb sosa càustica a la via pública a Sant Feliu de Guíxols, segons han informat els Mossos d'Esquadra. No es tractava d'un desconegut. La dona l'havia denunciat feia un mes per un delicte de coaccions però en aquell moment el jutge que portava el cas, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, va desestimar una ordre de protecció contra la víctima perquè no es donaven els requisits, han explicat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Mare i filla van ingressar a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona amb cremades provocades per aquest producte. Ara un altre jutjat de Sant Feliu, que també porta els casos de violència masclista, ha ordenat protegir la mare i la nena i ha emès una ordre de crida i cerca contra l'home.

Els fets van tenir lloc aquest dilluns al carrer València de la localitat, cap a dos quarts d'una del migdia. L'agressor, que segons l'ACN havia mantingut una relació afectiva amb la dona, va ruixar-les amb aquest producte corrosiu. Les va atacar en ple carrer, a la llum del dia. Després, l'home, que té uns 40 anys, va fugir. La dona té cremades molt greus, segons ha detallat el centre hospitalari a Europa Press. En té al llavi, a la geniva i a la còrnia de l'ull dret, fins al punt que podria perdre l'ull. La nena té lesions al llavi i a l'ull, però de poca intensitat.

Un historial de denúncies creuades

Fonts policials i judicials expliquen que hi havia denúncies creuades entre el presumpte agressor i la mare. Segons ha explicat el TSJC, el 30 de maig aquest home va denunciar el marit de la dona ara hospitalitzada per, suposadament, haver-lo intentat atropellar amb el cotxe i haver-li causat lesions. El mateix dia la dona va denunciar l'ara fugit per un delicte de coaccions. El jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols, d'acord amb la fiscalia, va desestimar emetre una ordre de protecció cap a la víctima perquè considerava que no es complien els requisits. L'advocat de la dona tampoc ho va recórrer.

Aquest mateix jutjat de Sant Feliu de Guíxols ja tenia obert un altre procediment amb denúncies creuades entre el marit de la víctima i l'ara presumpte agressor per un delicte lleu de lesions que hauria tingut lloc el 8 de maig. El passat 11 de juny el magistrat va decidir derivar tot el cas a un jutjat especialitzat en violència masclista, donada la relació entre tots ells.

D'aquesta manera, ara hi ha dos procediments judicials oberts: el que s'arrossega del jutjat 2 de Sant Feliu i que haurà d'assumir un jutjat de violència contra la dona i el nou procediment que ha obert el jutjat d'instrucció 3 de la mateixa localitat –també especialitzat en violència masclista–, que ha ordenat la protecció de la mare i la nena ferides i la detenció del presumpte autor de l'agressió amb sosa càustica.

Concentració de rebuig

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha convocat una concentració davant del consistori per compartir "el dolor" de les víctimes i expressar també "la ràbia continguda" que sent la ciutat contra l'agressor, que continua fugat. L'alcalde, Carles Motas, ha rebutjat tota la violència masclista, que aquest cop els ha tocat "de prop", i ha desitjat que s'atrapi aviat l'home que ha comès aquest atac "vil, a traïdoria i d'una baixesa tant moral com humana". Durant la concentració, s'ha llegit un manifest que se solidaritza amb les dues veïnes i condemna "la violència covarda i monstruosa, a la llum del dia i en ple carrer" que han patit.

L'alcalde ha dit que aquest dimarts és un "dia trist", i que al sentiment de "dolor" cap a les víctimes s'hi suma també el de "ràbia continguda". "No volem aquesta mena d'actes enlloc, i hem de lluitar entre tots per eradicar-los", ha subratllat l'alcalde. "Hem patit una acció violenta en ple carrer, però estic segur que moltes altres dones les pateixen en silenci; i, per això, avui també els volem enviar el missatge que ho denunciïn, perquè ens tindran al seu costat", ha assegurat.

"Hem d'eliminar de la nostra societat aquells que exerceixen la violència contra els més vulnerables; no els volem entre nosaltres", ha afegit Motas. "Aquesta és una lluita que volem que sigui curta, però que hem de mantenir; ens cal ser persistents per eradicar del tot la violència masclista", ha conclòs l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols.

stats