Turisme

Atraca a Barcelona el primer creuer des de l'inici de la pandèmia

El vaixell ha arribat amb 1.500 turistes i n'embarcaran 500 més abans de continuar la ruta

Ara
3 min
Els passatgers baixen del creuer per passar pel control

BarcelonaEl Port de Barcelona ha reiniciat l'activitat de creuers internacionals aquest dissabte, amb l'arribada del primer vaixell després de catorze mesos d'aturada per la pandèmia. Un vaixell de MSC ha arribat a port a les sis del matí amb 1.500 turistes que han embarcat en ports italians. Es tracta sobretot de viatgers italians i també alguns alemanys. A Barcelona, a més, embarcaran 500 viatgers més abans que el vaixell reprengui la seva ruta aquesta tarda. Tot i que no hi ha encara una previsió concreta de com continuarà aquesta represa de l'activitat, el Port de Barcelona preveu noves escales a partir del mes de juliol, amb les companyies Tui, Costa i Aida. A l'agost arribaran també les nord-americanes Royal Caribbean i Norwegian.

La represa de l'activitat serà gradual i en cap cas s'arribarà a les xifres del 2019, quan Barcelona va rebre 850 creuers i 3,2 milions de passatgers, segons ha destacat aquest dissabte la subdirectora general de comercial i màrqueting del Port de Barcelona, Carla Salvadó. “Som conscients de la nostra responsabilitat per garantir la salut pública i considerem que la represa de l’activitat s’havia de fer quan les xifres de contagis i de vacunació a l’estat espanyol ho permetessin”, ha apuntat Salvadó. L'impacte dels creuers en un any normal és, a Barcelona, de 9.000 llocs de treball i 1.000 milions d'euros d'impacte econòmic.

L'obertura del sector es va anunciar el 7 de juny i en les últimes setmanes les navilieres estan reprogramant les seves rutes per poder incloure-hi Barcelona. La primera que ho ha fet és MSC, que des de l'agost del 2020 ja feia creuers amb rutes nacionals per Itàlia i Grècia amb alguns dels seus vaixells i que aquest dissabte ha fet parada a la capital catalana amb el Grandiosa. El vaixell, que ja ha circulat per Gènova, Civitavecchia, Nàpols, Palerm i Malta, pararà també a Liorna i València a partir del 30 de juny. "Confiem molt en l'interès dels clients per tornar a viatjar. La demanda està a nivells de 2019", ha afirmat el director general de MSC a Espanya, Fernando Pacheco.

Mesures d'higiene i rastreig de passatgers

El protocol que seguirà el Port de Barcelona l'estableix Sanitat Exterior, que depèn del ministeri de Sanitat. A banda de mesures d’higiene bàsiques, com l’ús de mascareta, gel hidroalcohòlic o distància de seguretat, les companyies de creuers estan obligades a informar sobre el seu pla de salut i garantir la seva implantació. Això inclou informació específica sobre els mitjans sanitaris de què disposa el vaixell i capacitat de diagnòstic a bord, però també sobre els procediments de la companyia abans d'embarcar viatgers.

Les mesures covid-19 també són el principal canvi que afecta la vida a bord dels creuers. Entre altres mesures, tota la tripulació de MSC està vacunada i els clients s'han de fer almenys tres test d'antígens: 48 hores abans de la sortida, a l'embarcar i al desembarcar al port de destí. Tot i que des de la companyia asseguren que les mesures permeten gaudir de l'experiència sense pràcticament "limitacions", les excursions, per exemple, són en grups bombolla i no es pot baixar del vaixell lliurement, fora del circuit de les excursions. A més, per evitar la propagació del virus, tots els passatgers porten una polsera que els localitza i facilita el rastreig.

Per tal de garantir les distàncies, l'aforament està limitat al 70%, tot i que en aquest primer creuer de MSC amb parada a Barcelona l'ocupació està al voltant del 50%. L'objectiu de la companyia és que a l'agost embarquin a Barcelona uns 1.000 passatgers setmanalment, respecte als 500 que ho han fet aquest dissabte.

stats