Societat 15/09/2019

L'Audiència de Barcelona jutja la banda llatina dels Bloods de Sant Boi de Llobregat per tràfic de drogues

La fiscalia demana vuit anys de presó per a 15 acusats i 12 per a un altre, així com importants multes

Acn
3 min
Pla obert de les plantes de marihuana intervinguda pels Mossos d'Esquadra.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona jutjarà durant les dues pròximes setmanes una quinzena de suposats membres de la banda juvenil llatina Bloods per organització criminal, narcotràfic, tinença il·lícita d'armes i tinença de moneda falsa. El ministeri públic demana vuit anys de presó per a 15 acusats i dotze anys per a un setzè acusat. Per a la resta demana el sobreseïment provisional parcial per falta de proves. Els joves es dedicaven a cultivar marihuana i després a vendre la droga a petits consumidors. Els Mossos els van trobar moltes armes, milers d'euros en metàl·lic i importants quantitats de droga.

Segons la fiscalia, des d'abans del setembre del 2013 fins al març del 2014 els 16 acusats i molts més formaven part dels Bloods de Sant Boi de Llobregat. No hi havia una estructura jeràrquica clara, però el seu objectiu era defensar l'anomenada cultura llatina i controlar el seu territori. Es reunien i venien la droga en una pista de bàsquet, un pis ocupat per alguns d'ells i un altre domicili de Sant Boi, a més d'un local regentat per dos dels acusats, que eren parella. Un dels acusats traficava, a més, amb cocaïna. Tenien armes de foc curtes, munició, armes blanques i més instruments lesius, tot sense permís. Aquest arsenal estava distribuït pels pisos dels acusats i a disposició de tots ells. Algun dels joves també actuaven a l'Hospitalet de Llobregat i a Vallirana.

Després de mesos d'investigació, seguiments, petits decomisos de droga i intervencions telefòniques, el 3 de març del 2014 els Mossos d'Esquadra van fer uns quants escorcolls domiciliaris, on es van trobar banderes del grup, codis i juraments de la banda, roba i complements amb els colors dels Bloods –vermell, negre, morat i verd–, haixix, marihuana i cocaïna, balances de precisió, milers d'euros en efectiu procedents de la venda, fertilitzants per cultivar marihuana, instruccions per cultivar cànnabis, 272 plantes de marihuana, nombrosos elements per cultivar les plantes (llums, transformadors, ventiladors, extractors, termòmetres, jardineres, insecticida), documents per anotar les vendes, una pistola detonadora, una escopeta de balins, una pistola semiautomàtica, un revòlver, munició, esprais de defensa, porres policials, un llança-arpons, dos bats de beisbol, un bat amb claus, dues catanes, una espasa i més armes blanques. També se'ls van decomissar cotxes que utilitzaven per vendre droga. En total es van intervenir 3,1 quilos de marihuana preparats per vendre, valorats en 14.300 euros, i les plantes tenien un valor d'11.550 euros. Els 54 grams de cocaïna intervinguts valdrien al mercat negre poc més de 3.000 euros.

Per tot plegat, la fiscalia els acusa de pertinença a grup criminal, tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes i tinença de moneda falsa, i demana vuit anys de presó per a tots, amb una multa de 51.700 euros, excepte per al traficant de cocaïna, per a qui demana 12 anys de presó i 61.671 euros. Molts dels acusats van estar en presó preventiva entre el març i l'octubre del 2014. Els 16 acusats per la fiscalia són tres dones i 13 homes, tots nascuts entre el 1980 i el 1995, o sigui que tenien entre 18 i 33 anys, i procedeixen de Colòmbia, la República Dominicana, Xile, França, Badajoz, Màlaga i diverses poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El macrojudici està previst que duri vuit sessions i comptarà amb nombroses declaracions de pèrits, testimonis –quatre d'ells protegits– i mossos. També es podran escoltar les converses gravades dels telèfons dels investigats i visualitzar els arxius digitals intervinguts als mòbils.

Es dona la circumstància que el 2016 el Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 15 anys de presó per a un membre dels Bloods per la mort a ganivetades d'un altre dels Lating Kings. Els fets van tenir lloc el 17 de juny del 2012 a la zona d'oci de Femades, a Cornellà de Llobregat, quan, després que s'iniciés una baralla multitudinària a les portes de la discoteca Capitolio, el condemnat, amb una o dues persones més que no s'han pogut identificar, van perseguir la víctima fins que, un cop acorralada, li van clavar diverses ganivetades.

En el recurs, el noi va al·legar que tot i que era al lloc dels fets no s'ha demostrat que ell fos qui va matar la víctima. En aquest sentit, el Suprem va assenyalar que era "irrellevant" qui portava l'arma homicida perquè els actors de l'agressió "van actuar de mutu acord i amb la voluntat de causar la mort del jove", i per això el crim és imputable "a tots ells".

stats