Societat 28/03/2014

“Ha caigut un 737 a l'aigua, mobilitzin tots els mitjans disponibles"

L'àudio de les trucades rebudes pel 112 és testimoni de com es va generar la falsa alarma sobre un avió caigut al mar a les Canàries. El mateix aeroport va anunciar l'accident, basant-se en el testimoni d'un pilot

Efe
2 min

Las PalmasLa falsa alarma sobre un suposat accident aeri a Gran Canària, aquest dijous, no va ser només provocada per les trucades d'alguns veïns, sinó que també va ser magnificada quan el mateix aeroport de Gran Canària va confirmar l'accident. Ho va fer perquè va rebre el testimoni d'un pilot que assegurava haver vist un avió a l'aigua. Tots els testimonis oculars havien vist, en realitat, un remolcador, però des de lluny van creure que es tractava d'un avió que havia caigut al mar. L'àudio de les trucades rebudes pel 112 és testimoni de com es va generar la falsa alarma.

El govern canari assegura que el Centre de Control de l'Aeroport de Gran Canària va informar dijous, a través del terminal d'emergències Tetra, que un Boeing 737 havia caigut a l'aigua a prop de la costa de Jimánar i que algú que va identificar-se com a controlador ho va confirmar per telèfon. El diari digital canariasahora.es ha publicat aquest divendres l'àudio de dues trucades rebudes pel personal del Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat de l'112 a les Canàries (Cecoes). La primera d'aquestes trucades va tenir lloc a les 14.50, i la segona, un minut més tard. A les 15.01 el 112 anunciava l'accident aeri al seu compte de Twitter.

Aquesta és la transcripció de les dues gravacions:

1. L'aeroport truca al 112

Aeroport: Mira, et comento, estem veient, efectivament, ha caigut un Boeing 737 a l'aigua, enfront de les Terrasses, a Jinámar, i està surant. Repeteixo, està surant, no s'ha enfonsat, sisplau, mobilitzin tots els mitjans disponibles.

Cecoes: Aeroport de Gran Canària, confirma vostè que és un Boeing?

Aeroport: Afirmatiu, Boeing 737, està surant, no s'ha enfonsat, mobilitzin tots els mitjans disponibles, sisplau.

Cecoes: Aeroport de Gran Canària, l'hi confirmo, tots els mitjans disponibles estan dirigint-se a la zona.

Aeroport: Copiat, moltíssimes gràcies.

2. Controlador truca al 112

Controlador: Hola, amb qui parlo?

Cecoes: Amb el cap de sala.

Controlador: Sóc controlador aeri de la torre de Gran Canària, era per dir que l'últim avió que s'ha enlairat ha confirmat que es tracta d'un avió gran el que hi ha a l'aigua a l'altura de Jinámar.

Cecoes: D'acord, tens dades d'alguna cosa?

Controlador: No, fa una estona que pensem quin avió pot ser, sembla que és un TUI, està avisat el SAR, el vaixell de rescat i també els bombers.

Cecoes: D'acord, jo vaig avisar des de la primera alerta, a i vint-i-cinc minuts?, a Salvament Marítim, i estan enviant també, d'acord?, estan enviant una embarcació.

Controlador: D'acord, gràcies.

3. Twitter

A les 15.01 hores, el 112 va piular aquest missatge als seus més de 50.000 seguidors a Twitter: "Control Canàries confirma caiguda al mar d'avió a 2 milles costa # GRANCANARIA a l'altura de Jinámar. Es desconeix nombre de passatgers".

El missatge va desfermar les alarmes i la notícia va arribar a tothom per tots els mitjans de comunicació. Al cap de 10 minuts es va confirmar que es tractava d'una falsa alarma: el que sura a prop de l'aeroport no és un Boeing sinó una gavarra que transporta una grua, amb un perfil que des de terra sembla la cua d'un avió.

stats